Datum objave: 05. Ožujak 2024

Nera i Gordana izvode večeras u šibenskom kazalištu Brahmsa uz salonski ugođaj i romantični sadržaj

Diana Ferić
Diana Ferić

 „Just Brahms” naziv je koncerta na kojem će večeras, 5. ožujka u foajeu šibenskog kazališta nastupiti šibenska mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić Na programu će se naći djela Johannesa Brahmsa, njemačkog skladatelja i pijaniste (1833. – 1897.)

Salonski ugođaj, romantični sadržaj, prilika da zajedno uživamo u divnoj glazbi J. Brahmsa”, najavluju taj koncert ove poznate glazbenice.

Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan, uz preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni Kazališta.

Oko 120 Brahmsovih opusa obuhvaća orkestralna djela, četiri koncerta, dvadesetak komornih djela, dvadesetak skladbi za glasovir, nekoliko opusa za glasovir četveroručno i za dva glasovira, tridesetak zborova s pratnjom i bez nje, kanone, vokalne duete i kvartete uz pratnju glasovira, 36 opusa s više od 200 solo pjesama uz pratnju glasovira te mnogobrojne aranžmane nar. pjesama, transkripcije i dr. Najznačajniji su dio toga opusa simfonije, komorna glazba, djela za glasovir i solo pjesme.

Brahmsova je glazba dominantno trijezna, uravnotežena i formalno izrazito dotjerana, premda daleko od suhoće i eklektičnosti koju su mu pripisivali. Brahmsova glazba pretežno njeguje smirenost, kompaktnost i punoću zvuka, ali s povremenim rezignirano-melankoličnim zamagljenjima.

Pojedine skladbe iz njegova opusa predstavljaju vrhunce obvezne literature za određena područja u procesu učenja umjetničke glazbe i na redovitim programima solista, komornih grupa i orkestara.

 

Iz kategorije: Kultura