Datum objave: 17. Siječanj 2024

DA TE MOGU PISMOM ZVATI / Promocija knjige pjesama Frane Bilića - nezapamćeni kulturni događaj i književni spektakl

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Frane Bilić, šibenski pjesnik ljubavi i zavičaja, doživio je ono o čemu se malo koji književnik usudi sanjati – promocija njegove knjige pjesama „Da te mogu pismom zvati” pretvorila se u nezapamćeni kulturni događaj i književni spektakl. Njegova antologijska zbirka pjesama čijg dubokog značaja i vrijednosti nisu u potpunosti bili svjesni čak ni njegovi meritorni recenzenti, predstavljena je pred prepunim auditorijem dvorane samostana sv. Ante na Šubićevcu, a on je u konačnici bio pozdravljen ovacijama neviđenim na književnim i literarnim događajima.
Publika se doslovno poklonila djelu Frane Bilića i ne samo što je emotivno regirala na njegove stihove nego je mnoge znajući ih napamet, izgovarala i pjevala s recitatorima i izvođačima.
Bilićeve stihove čitali su glumci Franka Klarić i Jakov Bilić, ali i biskup u miru Ante Ivas. Klimaks promocije bila je pjesma „Da te mogu pismom zvati” koju je uglas s klapom „Sebenico” pjevala cijela dvorana, no vrhunac večeri bila je nastup Krešimira Batinice koji je nadahnuto i duboko emotivno pjevao Bilićevu pjesmu „Srce prije kiše”.
Objava knjige poezije Frane Bilića kulturni je događaj od posebnog značaja jer je riječ iznimnom djelu koje pripada u vrh hrvatske poetike, a u analima šibenskog lirskog stvaralaštva nema pandama.
O Bilićevim stihovima su govoriti skladatelj Dušan Šarac i profesor hrvatske dijalektologije i povijesti hrvatskoga jezika dr. Josip Lisac te sam autor, a u programu su nastupiti klapa „Sebenico” i grupa „Bagatin”, Krešimir Batinica, i Zbor ojkača Folklornog društva „Promina”,

Iz kategorije: Kultura