Datum objave: 19. Studeni 2023

KATEDRALA SV. JAKOVA / Predstavljena knjiga „Bartul Jakovljev iz Mestre, majstori njegova kruga i dovršenje šibenske katedrale” dr.sc. Emila Hilje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Knjiga „Bartul Jakovljev iz Mestre, majstori njegova kruga i dovršenje šibenske katedrale” dr.sc. Emila Hilje redovitog profesora u trajnom zvanju u miru Sveučilišta u Zadru, predstavljena je šibenskoj javnost na promociji u Muzeju grada Šibenika. Knjigu o završetku gradnje šibenske katedrale predstavili su izv. prof. dr. sc. Ivan Josipović s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i izv. prof. dr. sc. Danko Zelić s Instituta za povijest umjetnost u Zagrebu.
 „Bartul Jakovljev iz Mestre, majstori njegova kruga i dovršenje šibenske katedrale” rezultat je višegodišnjega rada, u njoj su objavljene nove spoznaje o gradnji šibenske katedrale ilustrirane s više od stotinu novih arhivskih dokumenata te je u cijelosti rasvijetljena posljednja faze njene izgradnje od 1505. do 1555. godine. Riječ je o epohalnoj knjizi i iznimnom doprinosu razumijevanju povijesti izgradnje katedrale općenito, ali i zbog ispravaka nekih do sada krivo navođenih imena majstorā koji su bili angažirani na gradnji katedrale.

Izvor: Muzej grada Šibenika

Iz kategorije: Kultura