Datum objave: 29. Srpanj 2023

VRHUNAC ŠIBENIK DANCE FESTIVALA /Spektakularan nastup Kibbutza na tvrđavi sv. Mihovila – kruna kulturnog ljeta u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Kibbutz Contemporary Dance Company iz Izraela na šibenskoj je Tvrđavi sv. Mihovila izvela plesnu predstavu Asylum koreografa Ramija Be’era. Senzacionalan nastup vrhunskih plesnih umjetnika, iznimno cijenjenih diljem svijeta, te moćnu koreografsku kreaciju umjetničkog direktora KCDC-a publika je nagradila snažnim dugotrajnim pljeskom.

Predstavu su, među ostalima, pratili ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Gary Koren, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić i umjetnička direktorica Šibenik Dance Festivala Zorana Mihelčić.

Izvedba predstave Asylum bila je vrhunac 12. izdanja Šibenik Dance Festivala.

Željela bih čestitati na iznimno ambicioznom programu ovog festivala koji se iz godine u godinu razvija te svjedoči da interesa za plesnu umjetnost ima svugdje u Hrvatskoj! Na ovakav način odgajamo novu publiku i plesna se umjetnost donosi i izvan Zagreba koji je tradicionalno bio centar gdje se izvodio suvremeni ples. Šibenik je u Hrvatskoj pokazao kako se grad transformira ulaganjem u kulturu“, istaknula je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Šibenik Dance Festival ove je godine ugostio nekoliko stotina plesača, koreografa i plesnih pedagoga. Bogat program obuhvatio je plesne nastupe na pet šibenskih lokacija tijekom pet festivalskih dana.

Ovo je pokazatelj kako institucije, počevši od Grada preko Javne ustanove Tvrđave kulture Šibenik do ekipe iz Šibenik Dance Festivala, mogu napraviti izuzetan rezultat. Cilj nam je bio jasan: Šibenik ponovo dići na kartu kulturnog turizma! Šibenik ne odustaje od sprege kulturnog turizma i prezentacije svoje bogate kulturno-povijesne baštine, ali i sadržaja koji definiraju naše goste“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Gary Koren kazao je kako je Kibbutz Contemporary Dance Company jedan od zaštitnih znakova izraelske kulture, te istaknuo da je nastup KCDC-a u Šibeniku jedna od kulturnih suradnji Hrvatske i Izraela u povodu 75. obljetnice Države Izrael.

Šibenik Dance Festival organizira Plesni teatar Sjene u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik. Umjetnička direktorica festivala Zorana Mihelčić istaknula je da je festival obuhvatio 20 plesnih programa među kojima je osam profesionalnih plesnih predstava. Ponosna je što je u Šibenik konačno stigla Kibbutz Contemporary Dance Company. Naime, nastup KCDC-a u Hrvatskoj počela je dogovarati prije tri i pol godine, neposredno prije pandemije novog koronavirusa. Nastup KCDC-a smatra krunom kulturnog ljeta u Hrvatskoj.

Izuzetna nam je čast što smo ovako kvalitetan umjetnički plesni program mogli ugostiti pred prepunim gledalištem Tvrđave sv. Mihovila koja ove godine slavi svoju 10. sezonu. Od početka surađujemo sa Šibenik Dance Festivalom te se zajedno trudimo publici donijeti ponajbolje od plesa na vrhunskoj produkcijskoj razini“, kazala je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Iako KCDC nastupa na najslavnijim svjetskim plesnim pozornicama, Šibenik je njegovim članovima donio novo iskustvo.

Tvrđava sv. Mihovila je impresivna! Počašćeni smo što nastupamo na ovakvo veličanstvenoj lokaciji u predivnom ozračju pod vedrim nebom. Ovo nam je posljednji nastup u sezoni 2022./23. i ostat će nam u posebnom sjećanju“, rekao je Yoni Avital, direktor međunarodnih komunikacija KCDC-a, plesne kompanije koja ove godine slavi 50 godina djelovanja.

Publika je ostala zadivljena načinom na koji je koreograf Rami Be'er pristupio temi predstave – azilu. U doba kada milijuni ljudi bježe od ratova i sukoba, on se bavio potragom za mjestom koje čovjek doživljava kao svoj dom.

 

Iz kategorije: Kultura