Datum objave: 24. Srpanj 2023

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / Plesni umjetnici stižu u Šibenik, sutra svečano otvaranje na Trgu Republike

Diana Ferić
Diana Ferić

U Šibenik su počele pristizati stotine plesnih umjetnika, plesnih pedagoga te mladih koji se bave plesom. Šibenik Dance Festival svečano se otvara sutra (u utorak) i traje do subote.

Svečano otvorenje 12. izdanja festivala održat će se na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku s početkom u 21 sat. U njemu će sudjelovati Plesni teatar Sjene iz Šibenika, Škola suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba i Sportsko-plesni centar Virus iz Bihaća.

S istog će mjesta iduću večer krenuti nastup portugalske Almada Dance Company. Predstava SubRosa čiji koreograf Bruno Duarte sudjeluje i u njezinoj izvedbi, početak će imati ispred katedrale sv. Jakova, a nastavak u Muzeju grada Šibenika.

Glavni će se festivalski program u srijedu i četvrtak održavati na Tvrđavi Barone. U srijedu će Borna Babić i Eliana Stragapede izvesti predstavu Amae, a Guilhem Chatir svoju autorsku solo izvedbu Vertiges. Amae istražuje ljudski odnos – posebno ljubav i osjećaj ovisnosti o drugome ljudskom biću, a u Vertigesu se umjetnik bavi prolaznošću vremena. Program na Tvrđavi Barone u četvrtak predstavlja suvremenu plesnu umjetnost Mađarske. Julien Klopfenstein i Lilla Jenei izvest će predstavu Until it Lasts, a Beatrix Simkó i Zoltán Grecsó #Orpheus#Eurydice.

Vrhunac ovogodišnjeg ŠDF-a bit će u petak. Na pozornicu veličanstvene tvrđave sv. Mihovila te će večeri izaći Kibbutz Contemporary Dance Company iz Izraela, jedna od vodećih plesnih kompanija na svijetu. Izvest će predstavu Asylum koreografa Ramija Be’era. U tom djelu Be'er preispituje pojmove kao što su identitet, otuđenost, potlačenost, diskriminacija, dominacija, sloboda, pripadnost, imigracija, domovina, čežnja i dom. KCDC koji ove godine slavi 50 godina djelovanja, prvi će put nastupiti u Dalmaciji.

Kako bi u ljepoti plesa mogao uživati što veći broj Šibenčana i njihovih gostiju, u srijedu, četvrtak i petak navečer na Poljani se održava program Downtown Dance. U njemu će sudjelovati plesne skupine, klubovi te učenici plesnih škola.

Posebno atraktivni plesni nastupi bit će ispred kluba Azimut. U utorak će tamo Eva Kocić i Gendis Putri Kartini izvesti plesnu predstavu Monomit koreografkinje Marte Habulin, a u subotu će Lucija Romanova predstaviti svoje autorsko djelo Zhivila.

Tijekom ŠDF-a održavaju se i plesne radionice uglednih plesnih pedagoga. Sharon Vazanna iz Izraela, Beatrix Simkó iz Mađarske, Eliana Stragapede iz Italije i Borna Babić iz Hrvatske vode radionice namijenjene mladim plesačima – profesionalcima i amaterima, a Dijana Jajčević iz Bosne i Hercegovine radionicu za osnovnoškolce.

Za plesne predstave na šibenskim tvrđavama ulaznice se prodaju u City Pointu u Šibeniku te putem interneta, a u ostalom festivalskom programu Šibenčani i turisti mogu uživati besplatno.

Festival se organizira u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Iz kategorije: Kultura