Datum objave: 02. Srpanj 2023

ANTE BARBAČA / U hramu klapske pjesme Omišu održana autorska večer posvećena šibenskom klapskom bardu Anti Barbači

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Autorskom večeri Ante Barbače, pokojnog šibenskog pjevača, glazbenika i čuvara dalmatinske glazbene baštine, na Trgu sv. Mihovila u hramu dalmatinske klapske pjesme Omišu, započeo je 57. Festival dalmatinskih klapa. Festivalsku zastavu podigao je maestro Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj Festivala i autor svečane pjesme grada Omiša “Na omiškoj stini” kojom ova manifestacija započinje. Bila je to po svemu Šibenska večer jer je i voditelj programa bio šibenski novinar i radijski voditelj Nikola Urukalo, knjigu “Dota od nota” Ante Barbače predstavili je kustosica Muzeja grada Šibenika Marija Krnčević-Rak, a pjesme koje je on otkrio, zapisao, aranžirao, otpjevao i proslavio izvele su klape „Bunari” i „Fortica”, ženska klapa „Orušulice” i klapa „Prijatelji Barbiju.
Bila je to večer za pamćenje u kojoj su se slavila šibenska pjesma i šibenske klape koje je svojim radom trajno obilježio Ante Barbača te ih podigao na pijedestal neprolazne slave.
Klapa „Fortica” izvela je pučke pjesme koje je Barbača obradio „Dobra večer Uzorita”, „Nemoj šiti stara majko”, „
Ano, Ano, jutarnja Danice i „Nit je bilo nit će biti (Ka ti dođe prvi od maja). Ženska klapa „Oršulice” pjevala je Barbačine obrade pjesma „Oče naš”, „Dvi furešte”, „Tužna li sam, mila majko” i „Tri šibenske gospojice”, a klapa "Bunari" izvela je More moje, što me ne umori”, „Kraj mora šetala curica”, „A sad draga zbogom ostaj ti (Ne pitaj me razlog mojoj tuzi) i „Rumen đule”.
Na kraju Barbačine večeri klapa „Prijatelji Barbiju” maestralno je otpjevala njegove pjesme „Uz toverne pisma zvoni”, „Gorička balada”, „Ti minuti sporo teču” i „Nije sve u zlatu” da bi na kraju u čast maestru sve klape zajedno otpjevale „Šibensku baladu”. 

 

Video

Iz kategorije: Kultura