Datum objave: 23. Listopad 2019

HNK u Šibeniku na Festivalu regionalnih kazališta u Sisku gostuje s predstavom "Leda"

Diana Ferić
Diana Ferić

HNK u Šibeniku sudjelovat će sa svojom predstavom "Leda" na Festivalu regionalnih kazališta Prolog u organizaciji sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine. Festival će se održati u Sisku od 9. listopada do 15. studenog. U sklopu programa bit će izvedeno 13 premijernih predstava regionalnih i gradskih kazališta Hrvatske. Ministarstvo kulture manifestaciji ukazuje povjerenje već 12 godina.

Festival Prolog djeluje kao podrška hrvatskim kazalištima koji su nakon naprasnog prekidanja s radom polovicom prošloga stoljeća iznova započeli s djelovanjem. Paralelno s obnovom infrastrukture domova kulture i kazališta, koje je pokrenulo Ministarstvo kulture RH, krenulo se i u akciju oživljavanja scenskih prostora i profesionalnih produkcija u onim gradovima gdje je došlo do njihova gašenja. Upravo bi regionalna kazališta trebala biti motor promocije suvremenog, dramskog hrvatskog pisma i većeg angažmana nove generacije domaćih umjetnika. Premijerna godišnja ostvarenja svakog od kazališta najbolja su potvrda uspješne profesionalizacije i stvaranja visoke umjetničke kvalitete repertoara.


Krležina Leda, komedija jedne karnevalske noći, jedno je od najsjajnijih djela hrvatske dramske književnosti. Ta lepršava igra glembajevskoga ciklusa uvijek glumce i publiku stavlja pred ogledalo istine o socijalnom i emotivnom statusu krhkoga građanskog sloja koji je u Hrvatskoj uvijek na rubu nepostojanja, naročito danas.


Redatelj i scenograf predstave je Boris Svrtan, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor glazbe Roko Radeljak, oblikovatelj svjetla Josip Bakula, i inspicijent Sergej Mioč.

U "Ledi" igraju: Luka Dragić, Franka Klarić, Ivan Jončić, Ivana Gulin, Boris Svrtan, Oriana Kunčić i Roko Radeljak.

Iz kategorije: Kultura