Datum objave: 25. Rujan 2019

Pogledajte prije premijere kako šibenski glumci izgledaju pretvoreni u trombocite, eritrocite,želučanu kiselinu, brokulu i češnjak

Pogledajte prije premijere kako šibenski glumci izgledaju pretvoreni u trombocite, eritrocite,želučanu kiselinu, brokulu i češnjak
Diana Ferić
Diana Ferić

Poznato je da svaki odrasli čovjek u sebi nosi dijete i dječju radoznalost pa ne sumnjamo da će vas zaintrigirati fotografije snimljene na generalnoj probi dviju dječjih predstava - "Uljez u kažiprstu" i "Avantura Brokule i Češnjaka" kojima će HNK u Šibeniku otvoriti ovogodišnju kazališnu sezonu. Premijerno će biti prikazane 28. rujna, a za njih su za njih su inspiraciju dramaturg i autor teksta Ivan Penović te redateljica Marina Pejnović pronašli u kultnoj francuskoj edukativnoj tv seriji "La Vie", a koja je i u Hrvatskoj pod naslovom "Bilo jednom... ljudsko tijelo" bila hit.

Uz redateljicu Pejnović i dramaturga Penovića, scenograf je Pietro Boban, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor glazbe je Josip Maršić, autor svjetla Josip Bakula, a inspicijent Sergej Mioč. Glume Franka Klarić i Šime Bubica iz ansambla šibenskog teatra. Uz njih su friško diplomirani Kristijan Šupe i Ana Perković, također šibenskih korijena, te šibenski studenti glume Lucija Alfier i Ante Vukov, koji su također već surađivali sa šibenskim teatrom.


Likovi njezine prve predstave "Uljez u kažiprstu" su Trombociti, Eritrociti, Želučana Kiselina, Mast, Gripa. Mjesto radnje su probavni i krvožilni sustav. I koliko god se čini da je ovakve likove i priče lako prenijeti na film, a teško na kazališne daske, a da sve ne ispadne banalno i puko didaktički, Pejnović ističe kako su ovakvi projekti zapravo njezin domaći teren na kojem se rado i dobro snalazi te su obje predstave nastale u suautorstvu s glumcima.

U "Avanturi Brokule i Češnjaka", drugoj predstavi, publika će, pak, pratiti putovanje brokule i češnjaka i otkriti što se događa s hranom koja dospije u ljudsko tijelo. Iako je, čini se, primarni cilj redateljice igra i edukacija, predstave imaju i svoju metaforiku.

FOTO:Ante Baranić

Iz kategorije: Kultura