Datum objave: 17. Kolovoz 2019

Prva Večer dalmatinske šansone opravdala očekivanja odličnim interpretacijama talijanskih kancona

Prva Večer dalmatinske šansone opravdala očekivanja odličnim interpretacijama talijanskih kancona
Diana Ferić
Diana Ferić

Izbor pjesama na prvoj večeri Festivala dalmatinske šansone u Šibeniku, na Večeri talijanske kancone bio je pun pogodak, a interpretacije svih izvođača su oduševile publiku.

Ovacije je pobrao  dubrovački operni pjevač Stjepo Gleđ Markos čiji je glas ishvalio i Andrea Bocelli. No publika je odlično prihvatila i šibenske jazz pjevače koji su otpjevali talijanske šansone Natašu Plazibat i Voju Marković, opernu pjevačicu Neru Gojanović, šibenskog glumca Šimu Bubicu, splitskog glumca Ivu Perkušića, Zadranina Ivana Ivu Županovića, Ervina Baučića, pjevača s jednim od "najjačih" glasova u Hrvatskoj, opernu pjevačicu Vlatku Burić koja već godinama nastupa na šibenskim Šansonama, Helenu Bastić,  Mladenku, mlađahnu Ninu Abramović Dimec iz Rijeke koja ima samo 14 godina te isto tako mlađahnu, ali već dobro poznatu šibenskoj publici Miu Negovetić.

 

Vrlo dojmljiv i snažan nastup imala je i Splićanka Đana Smojo, ali i njezine kolegice Uršula Najev i Nina Kraljić.  Marina Fernandez je "rasturila"  pjesmom "Una notte a Napoli", Tina Vukov  je otpjevala Dedićev "Vraćam se" a  Lara Antić  vrlo zahtjevnu pjesmu Gianne Nannini "Belo e Impossibile". Snažan aplauz dobio je veteran Šansona u Šibeniku Đani Maršan koji ove godine slavi 50 godina pjevačke karijere, a večeras je otpjevao svoj dobro poznati "Adio". Svima je bilo zajedničko da su se "unijeli" u  pjesme i da su dali sve od sebe pri tomu i uživajući.

Pri kraju su prezenteri bili  direktor  Omiškog festivala klapa Božo Mimica i glazbeni kritičar Zlatko Gall.

 

Na kraju, kao hommage nedavno preminulom doajenu domaće glazbe, gosparu Đeli Jusiću grupa Forum je izvela njegove tri pjesme - Pusti da to leut svira, La musica di notte i Marijan, a publika ih je pratila. Večer talijanskih kancona bila je posvećena Arsenu Dediću. Treba istaknuti i uvijek izvrstan festivalski orkestar pod ravnanjem nezamjenjivog maestra Damira Marušića.

 

Martina Validžić, novinarka i voditeljica HTV -a odlično se snašla kao voditeljica Večeri talijanske kancone, unoseći dobrodošlu opuštenost, ali istodobno suvereno vladajući pozornicom, "ruku pod ruku" s Robertom Ferlinom koji Šansone vodi već više od 10 godina.

 

Zadovoljan je na kraju večeri bio direktor Šansona Branko Viljac dok su mu ljudi iz publike prilazili i čestitali na posebnoj glazbenoj večeri.

 

Sutra je na rasporedu Večer novih skladbi koje su, kako su najavili umjetnički direktor Večeri šansona Dušan Šarac i direktor Branko Viljac, iznimne i modernijeg izraza, ali istodobno čuvaju duh dalmatinske urbane pjesme.
  

Iz kategorije: Kultura