Datum objave: 13. Kolovoz 2019

22. dalmatinska šansona donosi urbanu dalmatinsku pjesmu s novim prizvukom, ali imena poput Lidije Bačić, 4 tenora, Nene Belana

Diana Ferić
Diana Ferić

Pjesme koje će biti izvedene na Večeri novih skladbi na ovogodišnjem šibenskom kultnom festivalu Dalmatinske šansone donose novi "smjer" u toj vrsti glazbe, ali ostaje u njima zvuk Dalmacije i Mediterana i duh urbane dalmatinske pjesme, kako su na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u prolazu između Muzeja grada Šibenika i šibenske katedrale,u hladu tih  dalmatinskih kamenih građevina, istaknuli umjetnički direktor Dušan Šarac i direktor tog festivala Branko Viljac, dvojac koji već 22 godine uspijeva održavati taj kultni festival, prkoseći nekim posve drukčiji trendovima na glazbenoj sceni. Ove godine se vraćaju i na HTV koji će Večer novih skladbi izravno prenositi, bit će vrlo brzo emitirana i Večer talijnaske šansone. Festival se, inače, održava 16. i 17. kolovoza.

 

Čuvenu rečenicu da će "ovogodišnji festival biti najbolji do sada" koju je u najavama tog festivala pred novinarima izgovarao Branko Viljac danas je izrekao inače u izricanju epiteta suzdržan Dušan Šarac.

 

 

"Nakon 22 godine, u ‘moru’ glazbenih festivala u Hrvatskoj i u tom ‘moru’ kruha i igara, bez lažne skromnosti ću kazati da je Dalmatinska šansona jedan relevantan događaj koji mi ljubomorno i tvrdoglavo forsiramo. Možda i nismo u pravu, možda netko na to drukčije gleda, ali meni je više od brojnih Porina koje smo dobili važno to što se glazbenici ovdje osjećaju kao kod kuće. O tomu najbolje govori primjer jednog riječkog glazbenika koji je, imajući u vidu da za organiziranje Festivala imamo sve manje novca ponudio da će nam on i orkestar svirati gratis", istaknuo je Šarac.
Iako odrađuje drugi dio svog drugog mandata šibenski gradonačelnik Željko Burić ovog puta se prvi put pojavio na konferenciji za novinare uoči festivala Dalmatinska šansona.
"Drago mi je da našem dvojcu Šarac - Viljac mogu čestitati na tomu što već 22. godinu uspijevaju održati ovaj festival, ali i što uspijevaju sve to vrijeme pobuđivati zanimanje publike,a mi to znamo po pomami za ulaznicama kojom smo i mi obasuti kako se bliži festival. Za mene je datum održavanja ovog festivala sinonim za vrhunac turističke sezone", kazao je Burić, a u tomu ga je podržao i njegov zamjenik Paško Rakić.

 

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika ej podsjetio da je Dalmatinska šansona prvih godina bila uz MDF jedini festival po kojem je Šibenik bio prepoznat, ali da je i danas, kada Šibenik ima niz festivala to stožerna festivalska manifestacija, značajna i s gledišta turističkog prometa jer dodatno napuni smještajne kapacitete u Šibeniku.

 

Ovogodišnji Festival sastoji se kao i zadnje dvije tri godine od Večeri talijanske kancone kao Večeri starih skladbi i večeri novih skladbi.

 

 

" Talijanske kancone mogu pjevati samo oni izvanserijski pjevači i mi ih dovodimo u Šibenik, a na Večeri novih skladbi nastupaju i mnoga poznata imena poput Mie Negovetić, Foruma, Nene Belana, Četiri tenora, Branka Medaka kojeg su prozvali dalmatinskim Pavarottijem te Lidije Bačić koja ej na Dalmatinskoj šansoni nekada nastupila kao debitantica,a sada nastupa s pjesmom koja je prava šansona što će možda neke i ugodno iznenaditi. Među izvođačima na Večeri novih skladbi njih 11 prvi put nastupa u Šibeniku. Među njima su i neki pjevači koji imaju šibenske korijene tako da ne stoje neke opaske kako na Dalmatinskoj šansoni nema puno Šibenčana", objasnio je Branko Viljac.

 

Posebno događanje u sklopu Dalmatinske šansone bit će održano u subotu, 17. kolovoza u podne u hotelu Bellevue kada će Croatia records promovirati predstaviti svoja dva zanimljiva izdanja - novo izdanje Arsenovih ranih pjesama među kojima su i one nastale od 1962. do 1964 godine, do sada javnosti nepoznate te "rani radovi" Miše Kovača, pjesme nastale od 1962. do 1966. godine,a Siniša Škarica će predstaviti 2. dio Tvornice glazbe.  

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3