Datum objave: 26. Srpanj 2019

ŠDF:Promocija monografije renesansnog čovjeka, nastup vrhunskog koreografa Macieja Kuźmińskog ...

ŠDF:Promocija monografije renesansnog čovjeka, nastup vrhunskog koreografa  Macieja Kuźmińskog ...
Diana Ferić
Diana Ferić

Željka Krnčevića sugrađani prepoznaju ne samo kao ravnatelja Muzeja grada Šibenika, nego i po mnoštvu interesa izvan radnoga mjesta. Vrhunski intelektualac, suvremeni renesansni čovjek, u Hrvatskom je narodnom kazalištu u Šibeniku predstavio monografiju Terpsihora u Šibeniku. Riječ je o knjizi fotografija snimljenih na Šibenik Dance Festivalu posljednjih godina.

 

Terpsihora je ciklus fotografija koji govori o inspiraciji pokretom, njegovom dinamikom i ekspresijom kao nositeljem forme plesa. Najbolji radovi objedinjeni su pod imenom Zeusove muze, zaštitnice plesa i glazbe.

 

„Željko Krnčević majstor je trenutka. Njegove umjetničke fotografije, nastale na Šibenskom plesnom festivalu progovaraju bez izgovorene riječi. Svaki trenutak zabilježen okom i fotografskim aparatom u Željkovim rukama iznova nas vraća u davno ispričanu plesnu priču. Pokret uhvaćen njegovom kamerom, čini se nestvaran, prvi put doživljen, tjera na razmišljanje, vodi duboko ispod površine”, istaknula je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala.
Monografija je lišena boja. Sve su fotografije crno-bijele.
„Na ovim radovima crna je dominanta. Iz tame izviru svjetlosni izvori i motivi koji naglašenom igrom svjetla i sjene otkrivaju dijelove u fokusu. Nekad su to ruke, nekad stopala ili izrazi lica, a ponekad samo dijelovi scenografije”, rekla je Anita Travčić, kustosica u Muzeju grada Šibenika koja potpisuje predgovor monografije.

 

Željko Krnčević priznaje da mu je bilo izuzetno teško napraviti izbor fotografija za knjigu, a najdražu ne želi isticati. Naime, oduševljen je kako plesnim koracima najmlađih sudionika festivala, djece koja pohađaju radionice, tako i najvećim svjetskim plesnim umjetnicima poput onih koji iz XieXin Dance Theatrea koji su na festivalu nastupili u ponedjeljak.

 

„Fotografijom se bavim od 5. razreda osnovne škole, a prije desetak sam godina otkrio da volim kazališnu i koncertnu fotografiju. Kad sam prije nekoliko godina uočio Šibenik Dance Festival, počeo sam upoznavati plesnu umjetnost. Osjetio sam da se pri fotografiranju mogu igrati svjetlom i sjenom. Svjetlo mi omogućuje da od plesnog pokreta napravim skulpturu. Svaki pokret suvremenog plesa može postati impresivan kip“, kazao je Krnčević.
Majstor fotografije Hrvatskog fotosaveza trećega reda svojim fotoaparatom ne bilježi samo najljepše trenutke umjetnosti. Jedna od mnogima najdojmljivijih fotografija je ona prazne pozornice prekrivena kapljicama kiše. Fotografija je to predstave koju su gledatelji napustili zbog nekoliko kapi kiše.

 

 Direktorica festivala optimistična je oko njegove budućnosti. Kaže kako je njezin zadatak u Šibenik dovoditi vrhunske umjetnike, a na publici je da prepoznaje njihovu ljepotu i snagu.

 

 Upravo je to na pozornici šibenskog HNK nakon promocije Terpsihore pokazao poljski koreograf i plesač Maciej Kuźmiński predstavom Repeat After Me. Za festival na kojem je nastupio, pun je riječi hvale.

„Ovo je turističko mjesto i drago mi je da su turisti u interakciji s kulturom. Riječ je o festivalu visoke kvalitete na kojem sudjeluju sjetski plesni pedagozi i umjetnici. Možda je ovo malo mjesto, ali je velik festival“, kazao je Kuźmiński.

 

Studenati Instituta plesnih umjetnosti s Privatnog sveučilišta Anton Bruckner iz Linza izveli su Forward to the Past čiju koreografiju potpisuju Laja Field i Martin Durov.
Kako bi Šibenčani nadohvat ruke upoznavali suvremeni ples, kraj katedrale svetog Jakova održavaju se izvedbe za koje je ulaz slobodan. Veliki pljesak publike u četvrtak su zaslužili Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege i Plesni klub MoDuS iz Zagreba s koreografijom Miloša Isailovića.

 

 U petak se glavni program ŠDF-a održava na Tvrđavi Barone.

 

Ivona Grubišić izvest će plesnu minijaturu #Red. Predstava koja zatvara službeni program, je Aliza koreografa Ide Gidrona koju izvode Transition Dance Company i studenti Instituta za umetničku igru Beograd.

 

Iz kategorije: Kultura