Datum objave: 22. Srpanj 2019

Muzej grada Šibenika dobio svoj ekskluzivni suvenir - srebrni privjesak s likom svete Magdalene

Diana Ferić
Diana Ferić

Prigodom današnjeg blagdana svete Magdalene u Muzeju grada Šibenika predstavljen je novi Muzejski suvenir. Riječ je o privjesku s likom svete Magdalene, napravljenom prema kipu ove svetice koji je izložen u stalnom postavu Muzeja.

 

Privjesak je napravljen od srebra, a izradio ga je poznati šibenski zlatar Ljazer Čivljak.
Skulptura svete Magdalene, izrađena u 14. stoljeću nalazila se uzidana na pročelju crkve sv. Magdalene u Mandalini zajedno s jednom skulpturom ptice (možda gavran). Crkva, prema kojoj je poluotok Mandalina i dobio ime, potpuno je uništena u požaru 1939. godine.

 

 

Tada je skulptura svete Magdalene prenesena u Muzej grada Šibenika. Oštećena joj je glava, nos i brada. Imala je noge koje su odlomljene zbog čega stoji nagnuta prema naprijed. Boja se nalazi u utorima, ali nije originalna. Restauracija je napravljena 2011. godine za potrebe izlaganja na stalnom postavu.

Svetica je prikazana u uspravnom stavu s glavom nešto nagnutom prema naprijed i sa sklopljenim rukama na grudima. Na lijepom duguljastom licu ističe se visoko čelo, bademaste oči te pravilan nos. Lice je uokvireno stiliziranom valovitom kosom, koja je podijeljena po sredini glave. Spušta se u pravilno urezanim linijama do podnožja skulpture, praveći na taj način haljinu svetice. Prevladava statičnost i jednostavnost forme što su karakteristike kasno-romaničke skulpture 14. stoljeća.
Ovaj novi ekskluzivni šibenski suvenir moći će se kupiti u Muzeju grada Šibenika i zlatarni Čivljak.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3