Datum objave: 26. Lipanj 2019

Promocija bajke "Zaljubljena vještica" Senke Dodig večeras u Šibeniku, a u rujnu u Berlinu

Promocija bajke "Zaljubljena vještica" Senke Dodig večeras u Šibeniku, a u rujnu u Berlinu
Diana Ferić
Diana Ferić

Priča "Zaljubljena vještica" Šibenčanke Senke Dodig, diplomirane ekonomistkinja i uspješne ravnateljice Turističko - ugostiteljske škole u Šibeniku, ali i spisateljice bit će promovirana večeras u Gradskoj knjižnici u 20, sati, a već u jesen doživjet će i "svjetsku premijeru " u Berlinu.

Priča je nastala je prije 10 godina zajedno s još 17 priča i redovito se reprizira na Hrvatskom radiju u sklopu ciklusa "Priča za laku noć" koji uređuje i vodi Majda Makovec Joksimović.

"To je priča o dvije sestre vještice, obje zaljubljene u mladića Sana kojeg su otele. Sano međutim voli Riu pa ga druga vještica Rua odluči otrovati. On osujeti njezinu namjeru i ubojiti napitak na prevaru ulije Rui. Spreman je zauvijek ostati Riin zarobljenik jer ju voli. Ta njegova žrtva poništava njezine vještičje moći i ona postaje obična žena. Ožene se i dobiju dvije djevojčice. Poanta priče je upravo to, da ljubav može biti tako jaka da poništi i vještičje moći", kaže Senka Dodig.
Priču je objavio veliki hrvatski nakladnik Kašmir - promet, a svjetska promocija bit će u Berlinu u rujnu ove godine u organizaciji centra Hrvatske zajednice Berlin koji vodi Šibenčanka Karmen Meić. Karmen tako želi poticati i promovirati Šibenčanke i Šibenčane te svoj grad i njegovu kulturu.

 

Senka Dodik piše otkako je naučila slova, a svoje je prve uratke objavljivala u školskim listovima "Đačka iskra", "Smib" i "Modra lasta". Potom je napravila pauzu od 15 godina. U tridesetima godinama života počinje se intenzivnije baviti pisanjem poezije i tekstova za uglazbljivanje pri čemu nastaje suradnja s različitim izvođačima (klapa "Solaris“, "Pasika“, "Cambi" , Vinko Coce, Žanamari, Ivana Prgin i grupa MI, Dragica Gulin, dance grupa "Karma“, Jelena Radan, Marko Huljev) i sudjelovanje na festivalima. Na nekima od njih bila je i nagrađena - Melodije hrvatskog Jadrana, Zadarfest, Dora, Večeri dalmatinske pisme-Kaštela, Hercegovački radijski festival, Festival dalmatinske šansone.

Zbirka pjesama "Ispovid moru" izlazi 2009.

Osim pjesama piše i priče za djecu, što je njena prava ljubav, od kojih su mnoge izvedene na prvom programu hrvatskog radija, u ciklusu Priče za velike i male“/Priče za luku noć koji je uređivala Mejra Vindakijević odnosno odnedavno Maja Makoac:

● Modra tajna
● Tužna priča
● Čudnovata kuća Ču-kuća
● Carstvo sreće
● Čarobno jezero
● Proljetni vjetar
● Princezin pogled
● Božićne pahulje
● Frula dvorske lude
● Začarani brod
● Zaljubljena vještica
● Rijeka koje nema
● Kako je nastala tužna vrba
● Jesenji list
● Izgubljena priča

Senka živi i radi u Šibeniku, udata je i ima dvoje odrasle djece. U slobodno vrijeme i dalje piše, pjesme, priče, romane, i mjuzikle za djecu – sve ono na što je mašta, snovi i čežnje navedu.

"A ipak…mašta, snovi i čežnje su otisci duše…i kao takvi, stvarni, na jednoj drugačijoj razini…", kaže ona.  

Iz kategorije: Kultura