Datum objave: 24. Svibanj 2019

Šibenski (ne)kulturni trenutak:Kantautorica Zrinka Posavec nastupila u skoro pa praznom šibenskom kazalištu

Šibenski (ne)kulturni trenutak:Kantautorica Zrinka Posavec nastupila u skoro pa praznom šibenskom kazalištu
Diana Ferić
Diana Ferić

Kantautorica Zrinka Posavec, osebujna umjetnica kristalnog glasa nastupila je sinoć prvi put u Šibeniku, u Hrvatskom narodnom kazalištu s vrhunskim umjetnicima Kristinom Bjelopavlović Cesar na klaviru, Marijom Igrecom na gitari, Goranom Delačem na kontrabasu i Bornim Šercar na udaraljkama i predstavila svoj drugi album etno glazbe pod nazivom „Gradovi i sela“. Za publiku je to bio prvorazredni glazbeni doživljaj koji je narušilo više nego poluprazno gledalište HNK u Šibeniku i svima je u publici bilo zbog toga  neugodno. Ulaz na koncert je bio slobodan... Istodobno, svi su kafići u to vrijeme bili puni. Toliko o odnosu šibenske publike prema kvalitetnim glazbenim i umjetničkim sadržajima.

 

Zrina Posavec svestrana je glazbena umjetnica,a njezin je moto kako "glas otkriva dušu, strast i želju" u što se sinoć i uvjerila malobrojna šibenska publika koja je nakon koncerta izašla ispunjena dobrom glazbom i  pozitivnim vibracijama.


Izvela je neke narodne pjesme iz Međimurja, svoje rodne Slavonije i Dalmacije te poznatu sevdalinku "Kad ja pojdoh na Bentbašu", koje su njezin  tim i ona nadahnuli novim zvukom, bojama i netipičnim instrumentima za taj stil glazbe. Predstavila je i nekoliko svojih uglazbljenih pjesama, ali i pjesama iz svoje zbirke poezije "Soba za buđenje".

Zrinka Posavec je akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja. Otkad se u petoj godini počela baviti folklorom u rodnom Đakovu, više se nije rastajala od glazbe koja ju su stalno prisutni u njezinom životu. Godine 2003. diplomirala je glazbenu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a zatim se usmjerila isključivo na školovanje glasa, te je upisala i diplomirala studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat- Dunjko. Za vrijeme studija osvojila je nekoliko državnih nagrada iz pjevanja. Nakon što je diplomirala pjevanje 2007. godine, nastavila je sa školovanjem glasa s eminentnim profesorima i vokalnima pedagozima Oliverom Miljaković, Vlatkom Oršanić, Martinom Gojčetom, Vitomirom Marofom i Ivicom Cesarcem. Uz to pohađala je niz seminara i radionica u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Iz kategorije: Kultura