Datum objave: 13. Svibanj 2019

FOTO:Pogledajte što vas sve očekuje u Interpretacijskom centru šibenske katedrale "Civitas sacra"

FOTO:Pogledajte što vas sve očekuje u Interpretacijskom centru šibenske katedrale "Civitas sacra"
Diana Ferić
Diana Ferić

Derutna palača Galbiani, na trgu Medulić u Šibeniku pretvorena je u moderan muzejski prostor - Interpretacijski centar šibenske katedrale i njezinog posebnog značaja kao UNESCO - vog spomenika. U njoj su uređeni i konferencijska dvorana, kakva Šibeniku neodstaje, suvenirnica i mala likovna galerija, a na vrhu će biti otvoren restoran. Izložbeni prostor je, kako su neki primjetili na otvaranju, možda pomalo klaustrofobičan i izaziva neugodu, ali to može biti samo subjektivni dojam.

Svi su sadržaji vezani za katedralu i povijest šibenske biskupije multimedijalno predstavljeni uz maksimalno korištenje nove tehnologija što se najbolje ocrtava u sobi koja , upravo zahvaljujući tim višedimenzijonalnim tehnologijama dočarava kupolu šibenske katedrale koja je svjetski raritet.

 

"Kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima se želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice koja na taj način postaje "živa crkva", kažu u šibenskoj biskupiji. 

Na međukatu te prvom i drugom katu do kojih vode stepenice u obliku skele je likovni postav s restauriranim umjetninama iz bogate riznice šibenske biskupije koje se na taj način prvi put pokazuju javnosti. Izdvajaju se djela Jurja dalmatinca, Nikole Firentinca , Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiranina. Tu su i i bogata riznica liturgijskog ruha, liturgijskog posuđa, misali, evanđelistar iz 11 stoljeća. Izložen je i Ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilokom početka gradnje katedrale, ali i zrno koje je 1991. godine, u topničkom napadu na Šibenik oštetilo kupolu katedrale. 

 

U tom interpretacijskom centru otvoreno je 18 radnih mjesta.
  

Iz kategorije: Kultura