Datum objave: 19. Ožujak 2019

Ni pritisak svekolike umjetničke javnosti nije zamislio gradske oce oko ukidanja Musice appassionate

Ni pritisak svekolike umjetničke javnosti nije zamislio gradske oce oko ukidanja Musice appassionate
Diana Ferić
Diana Ferić

Gradski oci u Šibeniku nisu impresionirani peticijom koju za opstanak Festivala klasične glazbe u Šibeniku ovih dana potpisuju vrhunski glazbenici i ostali umjetnici širom Hrvatske pa i u inozemstvu i daju vrlo šture odgovore na vezana za pitanje njihovog odnosa prema inicijativi za ukidanje tog festivala koju je potaknuo aktualni ravnatelj Jakov Bilić, a podržalo Kazališno vijeće.

"Gradonačelnik Željko Burić, kao i nadležni Upravno odjel uvažavali su program rada ranijih ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Kazališno vijeće kao stručno tijelo, te ni u ovoj situaciji nema razloga za drugačijim postupanjem", glasi njihov odgovor na pitanje o tomu stoje li uz tu inicijativu, što bi trebalo značiti da se u odluke ravnatelja  ne žele miješati iako je Grad osnivač tog festivala klasične glazbe.

Odgovor na pitane razmišlja li se o nekim drugim modelima zadržavanja tog uspješnog festivala, primjerice u sklopu JU Tvrđava kulture također je vrlo štur i formalan. "O daljnjoj opstojnosti festivala klasične glazbe Musica Appassionata, odnosno Prijedlogu stavljanja van snage Odluke o osnivanju Festivala, raspravljat će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća, tijela koje je prvobitno i donijelo odluku o pokretanju ove manifestacije", kažu u gradskoj upravi uz očekivani dodataka kako "treba pojasniti da potencijalno ukidanje ovog Festivala nikako neće značiti nedostatak klasičnog glazbenog programa za šibensku publiku". "Štoviše, novi glazbeno-scenski program predviđa još bogatiju ponudu šibenskog HNK-a i u klasičnom dijelu programa, samo u nešto drugačijoj formi", ističu, ali dalje ostaje nejasno zbog čega sve to nije moguće napraviti proširenjem tog festivala ili uz njega.

 

 

Iz svega proizlazi da je odluka, zapravo, već donesena i da će, prema stranačkom dogovoru, vijećnici vladajuće garniture bespogovorno za nju u petak, na sjednici Gradskog vijeća dići ruke. Bilo bi poželjno da se ipak prije toga zapitaju koji je pravi razlog ukidanja tog festivala, budući da novac nije u pitanju jer će neki planirani program biti još bogatiji, i da nitko nije doveo i pitanje njegovu kvalitetu i zbog čega on Šibeniku, u kojem postoji  stalna publika, više nije potreban. Zar je moguće da glas stručne javnosti ništa ne vrijedi! Riječ je ipak o festivalu koji je prerastao u instituciju, koji je ugostio više od četrdesetak vrhunskih glazbenika, koji je prije nekoliko godina otvorila zagrebačka filharmonija  uz Moniku Leskovar  i kojim građani Šibenika odaju čast poznatom opernom pjevaču, svom sugrađaninu – Nevenu Belamariću.

Tražili smo i komentar Gorane Barišić Bačelić, ravnateljice JU Tvrđava kulture Šibenik namjere da se ukine taj festival klasične glazbe s kojim su dobro surađivali:" Tvrđava kulture podržava i podržavat će svaki kvalitetan kulturni program u Šibeniku i međusobnu suradnju. Posebno smo ponosni na programe koji su uključivali suradnje s našim lokalnim kulturnim institucijama, udrugama i programima koji su tradicija u dugoj povijesti Šibenika i glazbe. Od suradnje s najdugovječnijim društvima, Šibenskim pjevačkim društvom Kolo i Šibenskom narodnom glazbom, do suradnje s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku. Suradnja Tvrđave kulture s HNK Šibenik u okviru festivala Musica Appassionata iznjedrila je nekoliko iznimno kvalitetnih koncerata koji su održali na tvrđavama. No, isto tako, dužni smo poštovati autonomiju svake kulturne institucije u Šibeniku da sama odabere svoj programski smjer i upravlja njegovom realizacijom stoga kolegi Jakovu Biliću želimo puno uspjeha u osnaživanju institucije Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te provođenju programa kojim je izabran za ravnatelja ove institucije , kaže ona u svom odgovoru.

Foto: Novi list
 

Iz kategorije: Kultura