Datum objave: 18. Veljača 2019

Hana Jušić jedina je žena koja je dobila "Zlatnu arenu" za režiju u povijesti pulskog festivala

Hana Jušić jedina je žena koja je dobila "Zlatnu arenu" za režiju u povijesti pulskog festivala
Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li znali da je naša Šibenčanka Hana Jušić jedina žena koja je dobila Zlatnu Arena za režiju na pulskom festivalu otkako je osnovan. Dobila ju je za svoj film "Ne gledaj mi u pijat" 2017. godine.

Nisu prema ženama bolji i na drugim festivalima festivala pa je tako Zlatnu palmu u povijesti Cannesa osvojila je samo jedna žena, Jane Campion za "Piano" (1993).

 

S ciljem poticanja razgovora o ulozi i položaju žena u filmskoj industriji kojom tradicionalno dominiraju muškarci, 21. i 22. veljače u Zagrebu će se održati dvodnevna međunarodna konferencija, koja će obuhvatiti brojne teme poput vidljivosti filmskih stvarateljica, njihove zastupljenosti, ravnopravnosti, sadržaje vezane uz autorska prava, osobitosti u radu.

U organizaciji Društva hrvatskih filmskih redatelja, konferencija će u Muzeju Mimara i prostorima tog društva ugostiti istaknute predstavnice domaće i svjetske audiovizualne industrije, među ostalima, Pauline Durand Vialle, izvršnu direktoricu FERA-e i Kristinu Börjeson, predstavnicu Švedske u Eurimagesu, producenticu Biancu Oanu, francusku novinarku Véronique Le Bris glumice Mirjanu Karanović i Nedu Arnerić.

Priredit će se niz događanja, među kojima su i okrugli stol "Film je muškog, a filmska industrija ženskog roda?" te panel "Autorska prava – ženska prava".

Kako bi se podsjetilo na važnu ulogu žena u povijesti kinematografije održat će se i filmske projekcije, a onom filma "Deveti krug" (1960) prisjetit će se scenaristice Zore Dirnbach, prve žene koja je dobila Pulsku Zlatnu arenu.
 

Iz kategorije: Kultura