Datum objave: 13. Veljača 2019

Sumrak pameti:Iz obavezne lektire izbacili i Malog princa,Ježevu kućicu,Heidi,Petra Pana, Grgu Čvarka...

Diana Ferić
Diana Ferić

Prošli tjedan stigao je novi popis lektire koji je izazvao nove kontroverze. Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, nijedan suvremeni hrvatski i strani književnik nije završio na popisu obavezne lektire, nego samo takozvani klasici.

Književnica Silvija Šesto je na svom Facebook profilu podijelila samo dio izbačenih naslova, piše portal Index.hr.

 

Evo što su sve izbacili
Među brojnim naslovima izbačenima s popisa obavezne lektire nalaze se Mali princ, Ježeva kućica, Dnevnik Anne Frank, Srebrne svirale, Smogovci, Grga Čvarak, Alisa u Zemlji čudesa, Breza, Poštarska bajka, Petar Pan, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Strah u Ulici lipa, Junaci Pavlove ulice, Heidi i brojni drugi.
"Sustiglo nas je pretprošlo stoljeće"

 

Takva odluka neugodno je iznenadila brojne hrvatske književnike koji se pitaju kako će se razvijati ljubav prema čitanju ako su djeci obavezni samo klasici čije su teme, problemi i izričaji od njih udaljeni stotinama godina, dok se one koji bi im trebali biti najbliži i najzanimljiviji izbjegava čak i preporučiti. Osim toga, književnici upozoravaju i na činjenicu da u odlučivanju o lektiri nisu sudjelovali naši ponajbolji stručnjaci za književnost za djecu i mlade.

 

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) reagirali su priopćenjem u kojem navode da je ova odluka veliko razočaranje.
"Opet nas je sustiglo pretprošlo stoljeće, a na ozbiljnom smo putu još dalje unatrag", poručuju književnici.
Bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić smatra da ako ste nešto ostavili na odabir, to znači da knjižnice to i ne moraju imati. Drugim riječima, neće isto čitati učenik sa sjevera i juga Hrvatske.

 

"Trenutna škola u Hrvatskoj nije škola za život, nego društvo mrtvih pjesnika i mrtvih ideja", smatra on.

 

Što ostaje obavezno?
Popis obvezne lektire možete pogledati ovdje, na dnu Odluke o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Hrvatski jezik za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj, objavljene u Narodnim novinama.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3