Datum objave: 04. Veljača 2019

Promjene na MDF-u:Maja Trlaja pala "s konja na magarca", a Bilić želi Matiju Dedića za suradnika

Promjene na MDF-u:Maja Trlaja pala "s konja na magarca", a Bilić želi Matiju Dedića za suradnika
Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni dječji festival za sada neće imati voditelja već će sve poslove za  ovogodišnji59. MDF voditi novi ravnatelj HNK Šibenik Jakov Bilić. Festival će biti organiziran i bez Umjetničkog vijeća jer je svim članovima 31. siječnja istekao mandat. Bilić će, kako je to odlučeno na Festivalskom vijeću, sam izabrati vanjske suradnike. Neke selektore će zadržati, a želi dovesti i nova imena poput Matije Dedića za glazbeni program.

Donedavna ravnateljica te kazališne kuće Maja Trlaja, koja je na to mjesto došla s radnog mjesta voditeljice MDF -a ne može se na njega vratiti zbog zakonski razloga. Naime, ona je kao voditeljica MDF -a bila zaposlena na određeno vrijeme, na godinu dana, a kako je taj ugovor istekao automatski više ne može dobiti to radno mjesto pa je raspoređena na mjesto referentice MDF. Pitanje je hoće li joj to biti trajnija opcija jer je to ipak, u profesionalnom smislu, pad "s konja na magarca" budući da je četiri godine bila ravnateljica HNK Šibenik. Dosadašnjoj voditeljici MDF -a  Ivani Badžim je istekao mandat pa je poslana na Zavod za zapošljavanje.

Bilić ističe da je u HNK Šibenik zatekao neke neusklađene akte pa da se sada radi na tome, a za to što se dopustilo da istekne mandat članovima Umjetničkog vijeća ne krivi nikog osobno već kaže da je to rezultat dugogodišnjeg taloženja problema i toleriranja neusklađenosti pravnih akata. "Mislimo da sada nema smisla na brzinu birati novo Umjetničko vijeće. To ćemo ostaviti nakon ovogodišnjeg MDF -a kada ćemo sve moći odraditi u miru", ističe.

"Prošle godine je Festival imao čak neznatno više prihoda od rashoda, ali mislim da je sadašnji način financiranja neodrživ. Smatram da bi naš festival budući da je nacionalna manifestacija morao imati veću potporu države, sigurno ne kao recimo Dubrovačke ljetne igre, ali sigurno veću od sadašnje. Teška su vremena i ja nisam u poziciji, kao što se to događalo u vrijeme Drage Putnikovića, da, slikovito rečeno postrojim lokalne gospodarstvenike i od njih tražim novac za naš festival", objašnjava Bilić.

Pripreme za ovogodišnji, 59. MDF teku po planu. Prijave za sve programe stižu i obrađuju se. Financijski okvir je jednak prošlogodišnjem i bit će osigurano oko 2,5 milijuna kuna,a  neće biti niti nekih posebnih iskoraka u programu. Sve su snage, prema onomu što najavljuje Bilić, usmjerene na pripreme za 60. MDF sljedeće godine što će biti obilježeno na poseban način.
 

Iz kategorije: Kultura