Datum objave: 31. Siječanj 2019

U nekadašnjoj kući franjevaca uređen posjetiteljski centar na Stinicama, u NP Krka

U nekadašnjoj kući franjevaca uređen posjetiteljski centar na Stinicama, u NP Krka
Diana Ferić
Diana Ferić

Uređenjem okoliša posjetiteljskog objekta na Stinicama, smještenog u krajobrazno zanimljivom području na istočnoj obali Visovačkog jezera, zaokruženi su infrastrukturni radovi na njemu.

 

Tako je nekadašnja franjevačka kuća na Stinicama, koja je 2015. godine preuređena u objekt koji, s nizom različitih sadržaja, služi za odmor, informiranje i usmjeravanje posjetitelja, sada dobila i atraktivan okoliš. Urbanističko-arhitektonsko i hortikulturno uređenje okoliša toga objekta uključuje i prostor za manje koncerte i priredbe, za što je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ izdvojila oko 1.700.000,00 kn.
U tijeku je i dodatno uređenje dijela poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, do Visovačke kuće Kuželj. Staza je omeđena kamenom, odnosno suhozidima, slaganim tradicionalnim umijećem gradnje u dosluhu s prirodom, bez upotrebe vezivnog materijala, koje je 28. studenoga 2018. upisano na UNESCO-ov

 

Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Završetak radova, vrijednih 480.000,00 kn, predviđen je za kraj veljače.
Suhozidi se nalaze i uz stazu, dugu 1 800 m, koja vodi od zaseoka Bačići u naselju Drinovci do Visovačkog jezera, s pogledom na otok, koja je također dio tog posjetiteljskog područja, sadržajno raznolikog i orijentiranog na mirnije provođenje vremena u prirodi i edukaciji. Na samim Stinicama rekonstruirano je pristanište za brodove koji posjetitelje prevoze, kratkom vožnjom od pet minuta, do otoka Visovca.

 

Nakon polusatnog obilaska otoka, oni koje zanima čudesni šumski svijet mogu se uputiti stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, kroz stoljetnu šumu hrasta medunca i bijelog graba, do Visovačke kuće Kuželj, nekadašnje lugareve kuće, u kojoj je danas uređena istoimena izložba, „Lugareva kuća“, u spomen na nekadašnjeg čuvara šume. Kuća i njezin okoliš čine atraktivan posjetiteljski centar, osmišljen za održavanje brojnih edukacijskih programa. U neposrednoj blizini uređene su i dvije kraće staze s vidikovcima, kako bi posjetitelji učili o šumskom ekosustavu u izravnom doticaju s njim. Od Visovačke kuće Kuželj do Oziđane pećine vodi 8 km duga staza, jedna od najljepših poučno-pješačkih staza u Hrvatskoj. Službeno otvorena 2012. godine, približila je cijeli magični srednji tok rijeke Krke zaljubljenicima u prirodu i bogatu kulturnopovijesnu baštinu toga prostora.

 

Područje Stinica sada je zaokružena cjelina, s uređenom infrastrukturom i sadržajima koji osiguravaju kvalitetan prihvat posjetitelja i prezentaciju vrijednosti Parka, sve u cilju potpunog doživljaja toga, po mnogo čemu vrijednog i jedinstvenog, područja na obali Visovačkog jezera, priopćili su iz JU NP Krka.
 

Iz kategorije: Kultura