Datum objave: 24. Siječanj 2019

U spomen na "barba Mladena":Zdenka Bilušić otvara večeras u Šibeniku izložbu "Nosi me more"

U spomen na "barba Mladena":Zdenka Bilušić otvara večeras u Šibeniku izložbu "Nosi me more"
Diana Ferić
Diana Ferić

Ako netko njeguje spomen na poznatog književnika i publicistu Mladena Bjažića onda je to sigurno Zdenka Bilušić, šibenska umjetnica i voditeljica Centra za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Na dvogodišnjicu njegove smrti, večeras u gradskoj knjižnici otvara izložbu Izložba ima ime "Nosi me more", posvećenu Mladenu Bjažiću.

-Čovjek kojemu je knjiga neizmjerno puno značila bio je svakako Mladen Bjažić, čovjek koji je za života mnogima bio prijatelj, koji je volio ljude i beskrajno im vjerovao, čovjek koji je uvijek imao duha, a svojom duhovitošću od sebe tjerao nedaće i zle duhove života. Upravo takvom Mladenu Bjažiću - a takvim ga svi pamte - posvećuje svoje "neozbiljne" risarije, smiješne slike koje bi se sigurno svidjele i Mladenu...jer bio je čovjek koji je imao vremena za svakoga i duha za sve, pa i one koji bi znali upasti u zamke sebične samodopadnosti, samosažaljenja, samokontrole... Uvijek je imao kakvu duhovitu doskočicu, kakav darak od srca Zdenka Bilušić, kazala je o toj izložbi, koja je ovog ljeta bila postavljena na Zlarinu, Zdenka Bilušić.

Ta je izložba stilski i konceptualno ona je nastavak ciklusa "Homines volantes" i "Libri autorice".

Bjažićeve stihove večeras će  pročitati Dinko Škevin i Mladen Tabulov Truta,a to događanje počinje u 18 sati.


Mladen Bjažić, rođen na Zlarinu 1924. godine, svojom je bogatom karijerom, koja je trajala više od šezdeset godina, ostavio jedinstveni trag u povijesti hrvatske (napose dječje) književnosti, hrvatskoga novinarstva, ali i hrvatskoga stripa i dječjih televizijskih programa. Pisao je pjesme za djecu i odrasle, priče, romane, igrokaze, radiodrame, mjuzikle, putopise, reportaže, zagonetke, recenzije, scenarije te je zastupljen u antologijama hrvatske dječje poezije i u hrvatskim čitankama.
Bjažić je i prvi dobitnik nagrade za životno djelo “Andrija Maurović” za izniman doprinos razvoju hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa “Art 9”.

Sudjelovao je u pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu, a prve je novinske tekstove napisao u – partizanima. počeli uspostavljati fašističku vlast Bjažić je imao 17 godina i upravo je završavao 3. razred Učiteljske škole.

Umro je 24. siječnja u 93 godinu u Šibeniku.
 

Iz kategorije: Kultura