Datum objave: 21. Prosinac 2018

Splitski premijeru nove Brešanove komedije "Koja je ovo država" nije propustio ni Mate Gulin ni poznati Splićani

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon do sada nezapamćene medijske kampanje za hrvatski film u kojoj su mjesecima na kapaljku puštane informacije o filmu te nakon najveće zagrebačke premijere i splitska publika je sinoć imala priliku vidjeti o čemu se radi u novoj komediji Vinka Brešana „Koja je ovo država“.

Nova Brešanova komedija prikazana je u kultnom splitskom kinu Karaman, a kako je ekipa filma mjesecima držala radnju u tajnosti, za premijeru je vladao do sada neviđen interes. Da se radi o našem najbitnijem redatelju govore i brojne poznate osobe koje su posjetile premijeru poput Tončija, Vjekoslave i Ivana Huljića, Ane Gruice sa suprugom Boranom, sestara Zaninović, Fani Čapalije, Anamarije Asanović, Ive Perkušića, modnih dizajnera Arileo, Ledenko i Nede Makjanić Kunić, a pridružio mu se i šibenski glumac Mate Gulin koji glumi u tom filmu.

„Biti u ovom kinu, najstarijem u Hrvatskoj i Europi, veliki je privilegij. Imam čast da vam tu puštam film. No, koliko čast, toliko je i obaveza. Volio bih malo popraviti film, ali neću imati vremena do projekcije“ , našalio se Brešan u obraćanju publici uoči premijere.

U filmu se pojavljuju brojne glumačke legende poput Krešimira Mikića, Nikše Butijera, Lazara Ristovskog, Gorana Grgića, Sebastiana Cavazze, Gorana i Bojana Navojca, Gorana Bogdana, Ive Mihalić, Alme Price, Vedrana Mlikote i brojnih drugih.

Priprema za snimanje je trajala oko dvije godine, a u projektu bilo je angažirano više od 300 ljudi. Film je sniman je u Zagrebu, Lepoglavi i Lici, a faza postprodukcije u Varšavi, gdje se radila obrada tona, kolor-korekcija i specijalni efekti. Film je sniman između ostalog i u zgradi Vlade Republike Hrvatske te u kaznionici Lepoglava.

Uz Interfilm, producirali su ga Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film te poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.

„Koja je ovo država“ kreće u kino distribuciju od 3. siječnja 2019. godine.
 

Iz kategorije: Kultura