Datum objave: 25. Listopad 2018

Brešan predstavio novi film u Kulmerovim dvorima upravo na dan odluke o izručenju Todorića

Brešan predstavio novi film u Kulmerovim dvorima upravo na dan odluke o izručenju Todorića
Diana Ferić
Diana Ferić

Simbolično, baš na dan odluke o izručenju Ivice Todorića, u Kulmerovim dvorima održao se prvi javni događaj otkad je Todorićeva kći Iva Balent odlučila iznajmljivati dvorac i to konferencija za novinare u povodu nove komedije Vinka Brešana 'Koja je ovo država'. Konferencija je izazvala velik interes medija jer se održavala u salonu Todorićevih u kojih dotad javnost nije imala pristup. Uoči konferencije u krug Dvora ušla je i Iva Todorić, no nije prisustvovala prvom javnom događanju u svom dijelu dvorca, piše tportal.
Tiskovna konferencija je izazvala veliki interes, a na njoj su govorili redatelj Vinko Brešan, producent Ivan Maloča, glumci Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Goran Grgić, Alma Prica i drugi. Predstavljajući film, koji je nazvao komedijom apsurda, Brešan je rekao da je tražio najapsurdnije mjesto u Hrvatskoj, i da je riječ upravo o prostoriji u Kulmerovim dvorima u kojoj se svi nalaze.

Redatelj se pohvalio kako je film sniman na nizu autentičnih lokacija, poput zatvora u Lepoglavi, Banskih dvora ili državne rezidencije u Visokoj. 'Za pitanja oko Vlade ne možete imati boljeg savjetnika od predsjednika Vlade', rekao je Brešan detaljno opisujući kako mu je Andrej Plenković pomogao prilikom snimanja u prostorima Vlade upućujući ga gdje tko sjedi prilikom sastanak i sl.

Na pitanje je li planirao tiskovnu konferenciju prema datumu odluke o izručenju Ivice Todorića, Brešan je rekao: 'Nismo imali pojma kad je taj datum, ali kad vas ide - ide'. A definitivno im je sreća bila naklonjena jer su ovim potezom zaintrigirali brojne novinarske ekipe.

Producent Ivan Maloča detaljnije je objasnio okolnosti pod kojima je prostor unajmljen. 'Ivu Balent znam dvadesetak godina. Telefonski smo kontaktirali, a potom sam obišao lokacije i odabrao prostor. Bilo je brzo i korektno, sve smo dogovorili u sedam dana', rekao je.
Kulmerovi dvori, dom obitelji Todorić, odnedavno se mogu unajmiti za vjenčanja, press-konferencije i ostale evente. Cijena najma dvorca je nepoznata.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud u listopadu je blokirao četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, a u ožujku 2018. odbijen je zahtjev Agrokora za blokadom imovine Todorićevih sinova, kćeri i zeta, koji su vlasnici dijelova Kulmerovih dvora.

Taj novi Brešanov film nastaje već više od dvije godine, angažirano je oko 300 ljudi. Sniman je u Zagrebu, Lepoglavi i Lici, a sada je u fazi postprodukcije u Varšavi, gdje se radi obrada tona, kolor-korekcija i specijalni efekti.

Struktura filma temelji se na tri različite priče čiji su nosioci General, Ministar i bijesni umirovljenici, a njihova povezanost se raspliće i otkriva tijekom filma. U središtu je Ministar koji se prilikom postavljanja kamena temeljca za jedno krilo kaznionice zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.
Svi se angažiraju da ga izvade van, ravnatelj SOA-e (glumi ga Goran Grgić), državni odvjetnik (Bojan Navojec), Ministrova supruga Iva Mihalić, upravitelj zatvora Dražen Kuehn, načelnik osiguranja zatvora Slaven Knezović, premijer Sebastijan Cavazza, njegov savjetnik Luka Dragić i hrvatski predsjednik (poljski glumac Daniel Olbrychski, ikona europskog umjetničkog filma), no to im ne polazi za rukom.
Brešan nije htio otkriti detalje iz filma kao ni razlog zbog kojega je Ministar odlučio 'uhapsiti' samoga sebe. 'Želio bih da publika sama otkrije to prilikom gledanja filma', napomenuo je.

Vjeruje da njegova komedija apsurda može zaintrigirati publiku, no ne zna hoće li novim filmom srušiti vlastiti rekord gledanosti koji drži njegov film 'Kako je počeo rat na mom otoku'. 'Hitovi se događaju, a ne planiraju', istaknuo je Brešan.

Nije siguran hoće li se, s obzirom na ono o čemu govori i sam naslov, gledatelji smijati i na samom kraju filma, a ne razmišlja niti o mogućim reakcijama na eventualne kontroverze u filmu. "Radim priče u koje vjerujem i za koje mislim da su zanimljive i intrigantne", ustvrdio je.
Scenarist Mate Matišić, dugogodišnji Brešanov suradnik na nizu projekata, smatra da je 'Koja je to država' njegov najbolji filmski scenarij dosad. "To mi je i Vinkov najbolji film, u ovoj narativnoj strukturi vjerojatno je njegov najkompleksniji film", ocijenio je.

Riječ je o trećoj suradnji Brešana i Matišića, nakon filmova 'Nije kraj' i 'Svećenikova djeca', a Brešanu je to šesti dugometražni uradak, javlja HINA.
 

Iz kategorije: Kultura