Datum objave: 06. Listopad 2018

Svi ste pozvani na umjetnički perfomans Lane Stojičević sutra na prostoru bivšeg TEF-a

Svi ste pozvani na umjetnički perfomans Lane Stojičević sutra na prostoru bivšeg TEF-a
Diana Ferić
Diana Ferić

“Kad ne dime tvornički dimnjaci” naziv je umjetničkog događanja šibenske likovne umjetnice Lane Stojićević koje će ona održati u nedjelju, 7. listopada u 16 sati na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura.

 

Iako je od zatvaranja tvornice prošlo više od dvadeset godina, teren još uvijek nije u potpunosti saniran, te se na ovom području nalaze velike količine otpadnog materijala - troske. S druge strane, prostor je zbog svoje atraktivnosti često osnova za planiranje "Šibenika 21. stoljeća". Upravo je karakterističan postindustrijski krajolik okidač za umjetničko istraživanje.

 

Lana Stojićević na temelju vlastitog iskustva odrastanja pored tvornice, kao i razgovora s bivšim radnicima, izvodi eksperimentalnu šetnju sa sudjelovanjem bivših radnika i građana Šibenika u kojoj će okupljeni obići najvažnije prostorne točke na području TEF-a. Cilj šetnje je prikupljanje i dokumentiranje priča, anegdota, svjedočanstava i stavova o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lokacije, odnosno otkrivanje sadržaja koje nije moguće pronaći nigdje drugdje osim u direktnom razgovoru s akterima. Rasprava se dotiče ekonomskih, društvenih i ekoloških posljedica deindustrijalizacije. Rad Kad ne dime tvornički dimnjaci tako se veže na teme definirane u prethodnim radova umjetnice (Crno brdo, 2015.; Strukture prikrivanja, 2017.)

 

Mjesto okupljanja je gradska plaža Banj, a šetnja završava kod zida nekadašnje tvorničke menze. Vodstvo i dijalog s bivšim radnicima TEF-a bit će dokumentirani audio-snimkom, koji će biti dostupni javnosti preko web platforme specijalizirane za audio projekte u javnom prostoru. Šetnja je otvorena za sve zainteresirane.

 

Rad predstavlja prvu fazu višegodišnjeg umjetničkog istraživanja i produkcije, a dio je projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora pod vodstvom umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon. Više o projektu na Facebook stranici https://www.facebook.com/umjetnickipojmovnik .


Lana Stojićević (Šibenik, 1989.) je vizualna umjetnica čiji se izložbeni projekti najčešće sastoje od fotografija, maketa, instalacija ili tekstila. U radovima obrađuje širok raspon tema, od problema divlje gradnje, nebrige za arhitektonsko naslijeđe, do ekološkog zagađenja. Diplomirala je slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na kojoj od 2015. radi kao vanjska suradnica u zvanju asistentice. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je više nacionalnih i međunarodnih strukovnih nagrada. Članica je HZSU-a, HDLU-a i HULU-a. Živi i radi u Splitu.
 

Iz kategorije: Kultura