Datum objave: 29. Rujan 2018

Dar Kluba ljubitelja šibenskih tvrđava Šibeniku:Obnovljen još jedan gotički detalj u povijesnoj jezgri

Dar Kluba ljubitelja šibenskih tvrđava Šibeniku:Obnovljen još jedan gotički detalj u povijesnoj jezgri
Diana Ferić
Diana Ferić

Anketnim glasovanjem provedenim u lipnju ove godine članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava izabrali su da se novcem od članarine ovog puta obnovi gotički ugaoni stup iz 15. stoljeća, smješten na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene koji je zahvaljujući tomu restauriran. To je stup s korintskim kapitelom i njemu pripadajućem dvojnim, identičnim grbovima iznad kojih se nalazi ponavljani vijenac s dijamantnim nizom, specifičan za dalmatinsku gotiku.

Članovi Kluba šibenskih tvrđava birali su po drugi put spomenički detalj u staroj gradskoj jezgri kojemu je potrebna konzervatorsko-restauratorska intervencija i tako poklonili Šibeniku i svim njegovim žiteljima i posjetiteljima jedinstveni poklon povodom Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila.

Zahvat na stupu financiran je novcem od članarina Kluba i proveden pod budnim okom konzervatora. čime je toj vrijednoj arhitektonskoj dekoraciji udahnut novi sjaj.

To ej nastavak „Naša baština, naša inspiracija“ kojim Tvrđava kulture Šibenik doprinosi obnavljanju spomeničkih detalja kojih u staroj gradskoj jezgri ne manjka, a sve zahvaljujući članovima Kluba koji iz godine u godinu svojim članstvom u Klubu omogućuju njihovu obnovu.
 

Iz kategorije: Kultura