Subota, 29 Rujan 2018 12:32

Dar Kluba ljubitelja šibenskih tvrđava Šibeniku:Obnovljen još jedan gotički detalj u povijesnoj jezgri

Napisala: 
Dar Kluba ljubitelja šibenskih tvrđava Šibeniku:Obnovljen još jedan gotički detalj u povijesnoj jezgri

Anketnim glasovanjem provedenim u lipnju ove godine članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava izabrali su da se novcem od članarine ovog puta obnovi gotički ugaoni stup iz 15. stoljeća, smješten na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene koji je zahvaljujući tomu restauriran. To je stup s korintskim kapitelom i njemu pripadajućem dvojnim, identičnim grbovima iznad kojih se nalazi ponavljani vijenac s dijamantnim nizom, specifičan za dalmatinsku gotiku.

Članovi Kluba šibenskih tvrđava birali su po drugi put spomenički detalj u staroj gradskoj jezgri kojemu je potrebna konzervatorsko-restauratorska intervencija i tako poklonili Šibeniku i svim njegovim žiteljima i posjetiteljima jedinstveni poklon povodom Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila.

Zahvat na stupu financiran je novcem od članarina Kluba i proveden pod budnim okom konzervatora. čime je toj vrijednoj arhitektonskoj dekoraciji udahnut novi sjaj.

To ej nastavak „Naša baština, naša inspiracija“ kojim Tvrđava kulture Šibenik doprinosi obnavljanju spomeničkih detalja kojih u staroj gradskoj jezgri ne manjka, a sve zahvaljujući članovima Kluba koji iz godine u godinu svojim članstvom u Klubu omogućuju njihovu obnovu.
 

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!