Datum objave: 18. Kolovoz 2018

Prva večer Festivala dalmatinske šansone:Oliveru u čast svi izvođači na kraju otpjevali Cesaricu

Prva večer Festivala dalmatinske šansone:Oliveru u čast svi izvođači na kraju otpjevali Cesaricu
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski festival svih festivala, Večeri dalmatinske šansone vratio se talijanskoj kanconi, nakon nekoliko godina internacionalne glazbe koja se izvodila prve večeri, večeri starih skladbi. Organizatori su, kaže Branko Viljac, direktor tog festivala, primijetili da publika najviše voli upravo talijanske kancone.

Sinoć, prve večeri ovogodišnjeg festivala izvedene 24 pjesme od onih starih, s početka prošlog stoljeća, do novijih koje su Italiju predstavljale i na Eurosongu, a izvođači su bili uglavnom srednje i mlađe generacije, ako izuzmemo starog prijatelja tog šibenskog festivala koji je na njemu od prvog dana, Đanija Maršana te Francescoa Squarcia i Neviju Riguto.

 

Među onima mlađima bila je i debitantica odličnog glasa Uršula Najev i najmlađa pjevačica na prvoj večeri Mia Negovetić, Riječanka šibenskih korijena koja na Festivalu nastupa već treću godinu. Osim estradnih zvijezda pjevali su i operni pjevači – Antonela Malis, Vlatka Burić te Vladimir Garić koji je s lakoćom izveo poznatu talijanski kanconu Mamma koju je često pjevao Luciano Pavarotti, a publika ga je  pratila pljeskom od početka. U talijanskoj kanconi okušala se i Vesna Pisarović, nekadašnja pop pjevačica koja je zadnjih godina na jazz akademiji u Berlinu. Prvi put je na Festivalu nastupio šibenski rocker Miro Odak.

 

I ova je večer bila ispunjena dodatnim, jakim emocijama jer je bila posvećena nedavno preminulom Oliveru Dragojeviću koji je spomenut odmah na početku kroz priču Siniše Škarice o tomu kako ga je upoznao i kakav je bio,a večer je završila tako što su svi izvođači, Oliveru u čast, predvođeni Đanijem Stipaničevom izveli Cesaricu, uz veliku pomoć publike.

 

Ovo su treće Večeri dalmatinske šansone koje se događaju bez Arsena Dedića, jednog od njihovih utemeljitelja, ali ni sinoć nije bio zaboravljen. Na njega je podsjetio glazbeni kritičar Zlatko Gall koji je, uz ostalo, kazao kako su i Oliver i Arsen bili veliki glazbenici, Oliver pjevač, Arsen  vrsni interpretator, koji bi bili rame uz rame mnogim svjetski poznatim zvijezdama da nisu rođeni u maloj zemlji. To je  shvaćao i Arsen često se šaleći na svoj račun i govoreći kako je on njihov glazbeni bratić. Među talijanskim kanconama koje su izvedene bilo je i nekoliko Arsenovih prepjeva.

 

Večeras će biti održana Večer novih skladbi na kojoj će biti izvedene šansone različitih žanrova,a kuriozitet je da će klapa More i Šibenska narodna glazba izvesti pjesmu Na forticu ( koja inače ima i svoj nastavak – za guzicu) koju je napisao Dinko Škevin,a uglazbio Duško Šarac.

 

Budući da je jedna od odlika tog šibenskog festivala šansone to da je tekst pjesme na prvom mjestu u publici su, u prvom redu sinoć bili i tekstopisci među kojima i Dinko Škevin i Jakša Fiamengo, dugogodišnji prijatelj Šibenika i Večeri dalmatinske šansone.
 

Iz kategorije: Kultura