Datum objave: 16. Kolovoz 2018

FOTO Uvertira u 21. Večeri dalmatinske šansone u romantičnom amijentu tvrđave Barone

FOTO Uvertira u 21. Večeri dalmatinske šansone u romantičnom amijentu tvrđave  Barone
Diana Ferić
Diana Ferić

Premijera dokumentarnog filma o 20 godina Večeri dalmatinske šansone i koncert ovogodišnjih inozemnih gostiju tog festivala, pariškog sastava So' Vermeilleux koji su organizirani u srijedu uvečer na tvrđavi Barone bili su odličan uvod u ovogodišnje 21. Večeri dalmatinske šansone koje će se održati 17. i 18. kolovoza, a ambijent koji, posebno noću, pruža tvrđava Barone dao je tom događanju poseban, romantičan štih. Tvrđava je bila puna.

 

Scenarij i režiju filma o Večerima šansone potpisuje Željko Petreš, a snimatelj je Zlatko Dizdar. U njemu se tandem Branko Viljac i Duško Šarac, koji su od početka na čelu tog festivala, Viljac kao direktor, a Šarac kao umjetnički direktor, prisjeća njegovih početaka u kojima ni sami nisu vjerovali da će njihovo „dijete“ postati odrasli mladić i ući u trideseto desetljeće, a film završava mišlju glazbenog kritičara Zlatka Galla, koji je od početka podržavao taj festival iako nije privržen toj vrsti glazbe, da drukčije nije ni moglo biti kada je iza Festivala stajalo sveto trojstvo – Duško Šarac kao otac, Branko Viljac kao sin i pokojni Arsen Dedić kao Duh sveti.

 

Svi sugovornici u filmu, od organizatora tog festivala i njegovih začetnika do glazbenih kritičara i mnogobrojnih izvođača ponavljaju isto – da je to festival koji ima dušu i koji se održava u gradu s dušom i publikom koja zna prepoznati dobru pjesmu, da je njegova specifičnost to što njeguje dobar tekst,što su njegovi osnivači uvijek držali „ljestvicu visoko“ i nisu podlijegali m komercijalnim trendovima, to što se ne pjeva na playback i što ne robuje žanrovima...
Taj je festival donio revival Neni Belanu, zahvaljujući njemu došlo je do plodne suradnje između Maksima Mrvice i Tonča Huljića, lansirao je primjerice Marka Škugora i Tomislava Bralića u orbitu popularnosti, na njega od prvog dana rado, radije nego na bilo koji drugi festival, dolaze doajeni hrvatske zabavne glazbe poput Đanija Maršana ili Meri Cetinić ili hrvatske klapske scene poput klape Cambi...

 

Film govori o 20 godina šansone, ali na žalost, malo je autentičnog video materijala jer produkcijske kuće koje su ga snimale nisu dopustile da se taj materijal koristi.

 

U zabavnom dijelu večeri nastupila je francuska skupina So' Vermeilleux sa šarmantnom pjevačicom izvrsnog glasa Sophie Poudroux koja je progovorila i hrvatski, a izveli su niz francuskih šansona, među ostalima i uspješnice Edith Piaf te pjesmu posvećenu Dalmaciji. U izvedbama klasike francuske šansone, swinga, cabareta, pratili su je Nicolas Demizieux na hramonici, Camille Geoffroy na klavijaturama te Fred Lieberta na kontrabasu. Skupina talentiranih umjetnika okupila se prošle godine i od tada dobro poznatim skladbama pristupaju s novog stajališta te ih reinterpretiraju na suvremen način što ih čini posebnima na francuskoj glazbenoj sceni.
 

Iz kategorije: Kultura