Datum objave: 02. Kolovoz 2018

Iza pozornica ŠDF-a:Šibenik Dance Festival doveo u Šibenik vrhunske koreografe i plesne pedagoge

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik Dance Festival (ŠDF), koji se po 8. put održao u Šibeniku proteklog tjedna od Šibenika je napravio plesnu metropolu kada je riječ o plesnim predstavama i projektima, ali i kada je riječ o plesnoj pedagogiji. Plesačice iz cijele Hrvatske pa i šire, došle su u Šibenik i kako bi usavršile ples vođene vrsnim koreografima i plesnim pedagozima europskog ranga. Jedan master-class seminar vodile su tako profesionalne plesačice Ema Janković iz Zagreba i Mojca Majcen iz Slovenije koje sudjeluju u projektu Balkan Dance Projekt i brojnim drugim europskim projektima, a drugi seminar vodio je poznati poljski koreograf, plesač i producent Maciej Kuźmiński koji vodi plesne projekte i usavršavanja u plesu po cijeloj Europi, a specijalnost mu je ples na podu. Ima svoj Caro Dance Theatre u Poljskoj. Nastupio je više od 100 puta u Engleskoj, Njemačkoj, Izraelu, Brazilu, Austriji, Finskoj, Nizozemskoj, Sloveniji, Češkoj, Srbiji, Italiji i drugim državama.
 

 

 

Zorana Mihelčić, predsjednica plesne udruge Sjene, koreografkinja i organizatorica Šibenik Dance Festivala posebno je ponosna na to što je u Šibenik uspjela dovesti te vrsne plesne stručnjake.

 

„Mojca i Ema već nekoliko godina dolaze na Šibenik Dance Festival i sudjeluju u plesnim predstavama. Predložila sam im da ove godine vode i jedna od seminara i to za plesačice i plesače s predznanjem i one su to odmah prihvatile. Drago mi je i što nam je došao Maciej jer znam koliko je tražen u Europi i na koliko projekata radi. Upoznali smo se ove zime u Beogradu, kada sam zajedno bili u Komisiji za prijem studenata na Institutu za suvremeni ples. Procijenila sam da bi bilo izvrsno da dođe u Šibenik podučavati plesače iz Hrvatske. On ne samo što je rado došao nego je poveo suprugu i dijete tako da je spojio rad i uživanje“, kazala nam je Zorana Mihelčić.
Svih troje plesnih pedagoga i koreografa, s druge strane, izrazili su posebno zadovoljstvo što su se kroz edukativne seminare uključili u ŠDF koji iznimno cijene i smatraju ga jednim od prestižnijih i boljih festivala te vrste u regiji koji, ocijenili su, iz godine u godinu napreduje.

 

 

„Uživale smo radeći s našim plesačicama jer su zaista predane poslu. Žele što više naučiti. Mi smo ovdje u dvojakoj ulozi, sudjelujemo u plesnim predstavama i podučavamo plesačice. Ema je s njima radila s njima na modernoj vještini zagrijavanja,a ja na plesnoj koreografiji iz predstava koje su bile na Festivalu. Mislim da je ŠDF jedan od rijetkim festivala ove vrste koji predstavlja različite forme, a mogu se vidjeti sve moguće varijante plesa i skupina od onih amaterskih, ali ne bilo kakvih nego onih jako dobro uvježbanih do profesionalnih ansambala“, kazala nam je Mojca Majcen.
Manje je poznato da je ona „desna ruka“ Igor Kirovu koji vodi splitski balet i da upravo ona uvježbava ansambl za koreografiju koju Kirov osmisli. Upoznali su se još 2010. godine u Kini i postali su suradnici i odlični prijatelji. Radila se s poznatim plesnim skupinama u europi i Rusiji.

Ema Janković koja i u Zagrebu djeluje kao plesni pedagog i ima svoju plesnu skupinu radit će uskoro na jednom projektu u Berlinskoj operi,a do sada je sudjelovala u nizu plesnih projekata u Europi.

 

 

Šibenik je imao isto tako čast što je ugostio vrhunskog plesnog pedagoga Macieja Kuźmińskog vrlo jednostavnog i komunikativnog plesnog stručnjaka koji radi po cijeloj Europi. Kaže da nije uopće razmišlja hoće li ili ne poziv Zorane Mihelčić jer je čuo za šibenski festival i želio se upoznati s hrvatskom plesnom scenom. Polaznice njegovog seminara dobro su se „uznojile“ i namučile savladavajući plesne pokrete na podu kojima ih je učio.

 

 

„Oduševljen sam skupinom plesačica s kojom sam radio. Imale su različitu razinu plesnog iskustva i znanja, ali su sve bile tako predane i stvorile su jako poticajnu atmosferu. Iskoristio sam priliku i pogledao i plesne predstave koje su bile u programu, moja obitelj i ja smo uživali i u boravku u Šibeniku. Posjetili smo i NP Krka, Zlarin...“, rekao nam je Kuzminski kojem je to bio ne samo prvi posjet Šibeniku nego i Hrvatskoj, ali sigurno će se vratiti. Kada su plesačice i plesači čuli da on dolazi u Šibenik mnogi su htjeli sudjelovati na njegovoj radionici.

 

 

Zorana Mihelčić ne krije da želi da on na sljedećim Festivalima sudjeluje i sa svojom plesnom skupinom.

Osim master class seminara na ŠDF-u su održane i radionice za djecu na kojima su sudjelovale plesačice sa iskustvom, ali i one koje su se prvi put susrele s plesom,a vodile su ih mlade plesačice sa zagrebačke akademije Antonija Dorbić, Marta Krešić i Lana Šprajc.

 

Iz kategorije: Kultura