Datum objave: 28. Srpanj 2018

Poznati pobjednici ovogodišnjeg Supertoona, međunarodnog festivala animacije

Poznati pobjednici ovogodišnjeg Supertoona, međunarodnog festivala animacije
Diana Ferić
Diana Ferić

Dodjelom nagrada i projekcijom pobjedničkih filmova večeras u 21 sat na Maloj loži zatvara se osmi Supertoon, međunarodni festival animacije. Tijekom proteklih šest dana u otvorenim kinima na Gorici i Maloj loži u Šibeniku pred mnogobrojnom publikom prikazano je preko 170 različitih kratkih animiranih filmova u pet natjecateljskih kategorija te bogat popratni program.

 

U glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, onoj kratkih animiranih filmova, između 27 odličnih filmova, žiri u sastavu Eva Cvijanović, Dunja Janović i Joni Mannistö odlučio je prvu nagradu dodijeliti filmu "Musical Traumas" Miloša Tomića jer, kako navode u obrazloženju, predstavlja višeslojno slavlje neuspjeha i istražuje dubinske probleme na ležeran i komičan način.
Najbolji animirani studentski film u konkurenciji, prema mišljenju istog žirija, jest "Stolna igra" (A Table Game) redatelja Nicolása Petelskog Mecóna iz Argentine, koji su doživjeli kao lepršavu predigru iščašenih događaja koja otkriva iznenađujuć sustav i istinu koja leži u pozadini igre.

 

U konkurenciji animiranih filmova za djecu prikazan je 31 film, a žiri sastavljen od polaznika radionice animacije Planktoon odlučio je nagradu dodijeliti njemačkom filmu "Our Wonderful Nature – The Common Chameleon" autora Esheda Tomera zbog, jednostavne i poučne priče o gramzivosti s kojom su se, kako obrazlažu, lako poistovjetili.

 

Među 54 animirana glazbena spota koji su se natjecali za nagradu, žiri u sastavu: Luka Vucić, Vuk Jevremović i Ante Filipović Grčić za pobjednika je proglasio "Happy" u režiji francuske autorice Alice Saey, videospot za pjesmu glazbenika Marka Lottermana, koji jednostavnošću i dinamikom animacije oživljava pjesmu i uvlači gledatelja u ples boja i kompozicije. Posebno priznanje pripast će i spotu redatelja Dantea Zaballe za pjesmu "Parking Attendant" benda Tall Juan, zbog dinamike i gotovo dječjeg stila animacije u kojoj je autor kombinirao različite tehnike kako bi zaigrao ekran i omogućio gledatelju da osjeti slobodu i veselje same pjesme.

 

Od trideset filmova u konkurenciji animiranog namjenskog filma žiri u istom sastavu odabrao je film "Absolute Volga" Jaimeen Desai jer savršeno utjelovljuje ludilo, viziju i dušu Krok festivala, koji promovira.
Filmovi nastali na Planktoonu, radionici animacije za djecu, moći će se vidjeti na Maloj loži prije proglašenja dobitnika, a tijekom festivala održana je i radionica VJ-inga i mappinga za mlade Supervision, razgovori s autorima i članovima žirija, koncerti i after partyji.
Na Gorici su još samo večeras i virtual reality kino, festivalski shop, "boxed TVs" – televizori s dokumentarnim filmovima o stvaranju animiranih filmova te o filmskim špicama – i body glitter štand, a na partyju večerašnjeg zatvaranja publiku će zabavljati šibenski DJ Drug Podrug. kojeg će pratiti fantastične VJ animacije uživo u režiji polaznika radionice Supervision.

 

Iz kategorije: Kultura