Datum objave: 20. Srpanj 2018

Izložba o arheološkim istraživanjima vojnog logora Burnum postavljena u Italiji

Izložba o arheološkim istraživanjima vojnog logora Burnum postavljena u Italiji
Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba posvećena arheološkom lokalitetu Burnum, nekadašnjem rimskom vojnom logoru, koji se u cijelosti nalazi na prostoru Nacionalnog parka „Krka“ otvorena je u arheološkom muzeju u talijanskom mjestu Suasa .

 

Poveznica između Suase i Burnuma je arheološki odsjek Sveučilišta u Bologni koji provodi istraživanja na oba lokaliteta, a izložba je rezultat izvrsne suradnje arheoloških timova. Također, Lucio Coiedio Candido, prvi vlasnik vile u Suasi, poznate po prekrasnim podnim mozaicima, služio je kao časnik rimske vojske u Dalmaciji, duž granice na kojoj stoji Burnum.

 

Prva arheološka istraživanja na Burnumu provodi Austrijski arheološki institut 1912. i 1913. godine te s Arheološkim muzejom u Zadru 1973. i 1974. godine. Austrijski arheolozi iskopali su veći dio zgrade zapovjednog stožera u legijskom logoru, a daljnji rad zaustavljen je zbog I. svjetskog rata. Arhitektonski ostaci stoga nisu bili konzervirani i prezentirani javnosti, a rezultati su objavljeni u nekoliko knjiga i mnogim znanstvenim raspravama. Od 2003., pod pokroviteljstvom Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ te uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Burnum istražuju Gradski muzej u Drnišu, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Dipartimento di Archaeologia – Università di Bologna. Brojni studenti diplomskih i doktorskih studija iz Italije, Hrvatske i drugih zemalja stekli su vještine radeći na području Burnuma.

 

Izložba sadrži presjek istraživanja arheološkog lokaliteta Burnum od početka 20. stoljeća do danas: izvorne rukotvorine, poput oružja, oruđa, nakita i predmeta za svakodnevnu uporabu, i bogatu zbirku znanstvenih radova, monografija i tematskih članaka.

 

Biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum, bio je smješten na desnoj obali rijeke Krke, na mjestu gdje su se u rimsko doba križale najvažnije prometnice, što odgovara području današnjeg naselja Ivoševci. Sagrađen je u I. st. poslije Krista, a danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva (pretorija) te dobro sačuvan amfiteatar.
 

Iz kategorije: Kultura