Datum objave: 05. Srpanj 2018

Uz Jakova Bilića na natječaj za ravnatelja HNK u Šibeniku stigla još jedna prijava,ali Bilićev izbor je izgledan

Uz Jakova Bilića na natječaj za ravnatelja HNK u Šibeniku stigla još jedna prijava,ali Bilićev izbor je izgledan
Diana Ferić
Diana Ferić

Mladi šibenski glumac Jakov Bilić vjerojatno će biti novi voditelj HNK u Šibeniku. Javio s ena natječaj, ispunjava sve tražene uvjete, a sigurno će imati i potporu politike jer je vijećnik HDZ –a u Gradskom vijeću. Stigla je još jedna prijava na natječaj, ali se za sada ne otkriva o kome je riječ.

 

Bilić je za portal Šibenski. hr potvrdio da se javio na natječaj i da želi biti ravnatelj svoje matične kuće.


Kaže da se na natječaj odlučio javiti jer nema pravo biti neodgovoran, iako je još prije pola godine, nakon što je za lik Đure Bedare u mjuziklu "Matilda", u produkciji matičnog, šibenskog kazališta primio Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju mušku ulogu u mjuziklu, govorio kako ga prije svega zanima glumačka karijera. Članom glumačkog ansambla HNK u Šibeniku postao je 2012. godine, nakon što je u Zagrebu završio glumu na Akademiji dramske umjetnosti. No, kazališnog staža, reći će u šali, natukao je daleko više, podsjećajući kako se po zgradi na Poljani "mota" od rane mladosti, a bio je i član kazališne dramske skupine koju je vodio redatelj Pero Mioč.

Bilić je i aktualni HDZ-ov vijećnik u šibenskom Gradskom vijeću, pa blagoslov vladajuće stranke neće biti upitan. Bio je i član Kazališnog vijeća iz redova umjetničkog osoblja teatra, no prije neki dan odlučio je povući se iz tog tijela.

– Moja je želja da kazalište i Međunarodni dječji festival uplove u sretnije dane, naravno uz pomoć grada i gradske uprave. Još je rano govoriti o programu četverogodišnjeg rada koji sam priložio uz svoju kandidaturu, ali želio bih zahvaliti svima koji su svojim idejama i prijedlozima sudjelovali u njegovoj izradi. Neće biti ni jeftino ni jednostavno provesti ga, ali vjerujem da ovaj grad i sredina imaju kapacitet za to – istaknuo je Bilić.

Uvjeren je i kako je došlo vrijeme da Šibenik dobije pravo malo profesionalno kazalište i da se proces profesionalizacije ansambla, koji traje već 10 godina, konačno završi.

I dok se o Bilićevu protukandidatu može tek nagađati, jer na pismu nije vidljiv ni poštanski žig odakle je poslano, konkurencija mu sigurno neće biti Zdenka Bilušić, likovna pedagoginja i voditeljica Centra za vizualnu kulturu Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić". Ona je, naime, "izvisila" na prvom natječaju na koji se jedina javila, ali ga je Kazališno vijeće poništilo jer je naknadno ustvrdilo da Statut šibenskog kazališta nije usklađen s odlukom o osnivanju te kulturne ustanove.

– Nije mi palo na pamet ponovno se kandidirati. Uostalom, ne bih ni udovoljila traženim uvjetima, jer su oni sada promijenjeni i traži se pet godina iskustva u kazališnoj struci, što ja nemam – kratko je komentirala Bilušić.

Biliću konkurencija neće biti ni Šibenčanin Srećko Šestan (HDZ), koji je bio i pomoćnik ministra kulture Bože Biškupića, a posljednjih godina vodi karlovačko kazalište Zorin dom. Upravo je on mjesecima slovio kao favorit šibenske gradske uprave za novog ravnatelja šibenskog teatra, no Šestan, koliko god mu to vjerojatno laskalo, očito nije želio napustiti posao u Karlovcu.

Ipak, konkurencija bi mu mogla stići iz Osijeka. O kome je riječ, u šibenskom kazalištu ne otkrivaju. Tvrde da ne znaju, ali potvrđuju kako im se javio jedan odvjetnički ured.

– Obratio nam se odvjetnički ured sa sjedištem u Osijeku koji je uime svoga klijenta, kako su nam rekli, tražio da im pošaljemo natječajnu dokumentaciju – rekla je Trlaja.

I dok se čeka idući tjedan i sjednica Kazališnog vijeća, Bilićevu kandidaturu podržava i njegova kolegica Oriana Kunčić, prva profesionalno zaposlena glumica šibenskog teatra. Šibenska publika, smatra, zaslužuje da ima kvalitetan dramski teatar koji će stvarati svoje predstave i projekte i koji se neće skrivati iza različitih koprodukcija te će vjerovati u vlastite umjetničke snage, umjesto da ih marginalizira. Potencijal za to itekako postoji u kazalištu, uvjerena je Kunčić, kao što ga ima i više od 150 vrijedne djece i mladih, polaznika kazališne radionice koju ona i Bilić vode već nekoliko godina, piše Šibenki.hr.
 

Iz kategorije: Kultura