Datum objave: 05. Srpanj 2018

Prijatelji šibenskih tvrđava odabrali koji će se ugaoni gotički stup ove godine obnoviti

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava anketnim glasovanjem, sa samo nekoliko glasova prevage, odabrali su da se novcem od članarina koje oni uplaćuju u Šibeniku obnovi ugaoni stup iz 15. stoljeća s grbovima na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene. Uz taj projekt bilo su im ponuđena još dva gotička detalja i to portal u Ulici Jurja Šižgorića te portal s ugaonim stupom u Ulici Nikole Tavelića.
Anketnim glasovanjem Projektom „Naša baština, naša inspiracija“ Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik omogućuje članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava da doprinesu očuvanju kulturne baštine grada.

Odabrani stup jedan je od 26 ugaonih stupova u povijesnoj jezgri Šibenika, koji je, prema pretpostavkama, sačuvani detalj nekadašnje gotičke palače koja se tu nalazila. Nakon dogovora s konzervatorima, radovi na obnovi bi trebali početi krajem ljeta, dok je završetak planiran do 23. rujna, kada se obilježava Dan europske kulturne baštine.

 

Projekt Kluba prijatelja šibenskih tvrđava – koji danas broji oko 4 500 članova – od početka svog djelovanja za cilj ima podići svijest građana o bogatoj šibenskoj kulturnoj baštini i važnosti njena očuvanja, posebice kroz usmjeravanje dijela članarina na obnovu detalja u staroj jezgri grada, na ponos svih Šibenčana!

 

Iz kategorije: Kultura