Datum objave: 29. Lipanj 2018

Šibenčanka Olja Runjić objavila u Sarajevu novu zbirku pjesama "Lancunom preko glave"

Šibenčanka Olja Runjić objavila u Sarajevu novu zbirku pjesama "Lancunom preko glave"
Diana Ferić
Diana Ferić

Olja Runjić, Šibenčanka koja trenutno živi u Sarajevu, scenaristica, redateljica i spisateljica objavila je zbirku pjesama "Lancunom preko glave" koja će 4. srpnja biti promovirana u Sarajevu, a za sada dobiva same pohvale.

 

''Ovu bi se knjigu trebalo čitati onako kako se čita roman, po redu, otpočetka prema kraju, redak po redak, stih po stih, pjesmu po pjesmu. Napisana iz nevolje, žalosti i melankolije, iz junačkog, sasvim književnog, obuzdavanja egzistencijalne panike i straha od smrti, po nekom životnom rubu i iz osjećaja, u svakom trenutku evidentnog, da nikada neće biti objavljena i da, zapravo, ovo i nisu pjesme za objavljivanje, nego su pjesme za oporučivanje, za jedan sudbinom iznuđeni testament. U svakom slučaju, ovakvo što piše se jednom u životu. Olja Runjić divno je iskorijenjena iz svih svojih zavičaja, stečenih, srođenih i odabranih, i to je ono što je temeljni ambijent njezinih pjesama. Ako i ne znamo odakle smo, znamo odakle sve više nismo“, napisao je o toj zbirci pjesama književnik i novinar Miljenko Jergović

 

''Kad tastatura postane klavijatura, tada je riječ o muzici! O muzici riječi! Takav izraz, zapravo, taj gejzir savršenih slika podsjeća na nasušnu potrebu za koju prethodno nismo bili svjesni i koja je sada zadovoljena na čaroban način. To je savršen obrat pretvaranja običnog u posebno i pouzdan znak da je sve moguće, da čuda postoje. Obilje čuda! Zemlja čuda u Alisi!“, riječi su Benjamina Isovića.

Iako je j Jrgović iz njezinih stihova iščitao da je Olja Runjić  "divno iskorijenjena iz svih svojih zavičaja" teško da bi se to moglo reći za njezin rodni Šibenik jer, kako je netko napisao, „njezina zavičajna pripadnost i vezanost je neupitna - pa tko bi mogao napraviti onakav dokumentarac o kultnom šibenskom kupalištu Jadrija i njegovim ‘kabinašima’? - a i izgleda, nekako, šibenski, dakle markantnih i ne suviše ženskastih i preblagih crta lica“.

 

Zbog toga ne sumnjamo da će promocija njezine zbirke pjesama biti održana i u Šibeniku.

 

Olja Runjić rođena je 1972. godine u Šibeniku. Piše prozu, poeziju, kazališne tekstove, scenarije za TV serije i dokumentarce. Autorica je dramskog teksta kazališne predstave Gola u kavezu te redateljica, scenaristica i producentica dokumentarnog filma Kabinaši.

Koscenaristica je TV serije Kazalište u kući i političke satire Markov trg. Objavljena joj je zbirka pjesama Ako ova usta potrošim i roman Auf Wiedersehen,Mustafa.

 

 

 

Iz kategorije: Kultura