Datum objave: 27. Lipanj 2018

Stoposto šibenska glazbena noć i slavlje na Martinskoj, na otvaranju manifestacije „LjeTuj na Martinskoj“

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnja manifestacije „LjeTUj na Martinskoj“ bit će otvorena 30. lipnja slavljeničkim koncertom šibenske rock grupe Polaris koja obilježava pola stoljeća postojanja , nastupom vječnog rockera Dade Topića, ali i proslavom 40. rođendan organizatora te manifestacije , udruge Disco gimnazija, 35. rođendana šibenskih Funcuta i 60. rođendana MDF –a. Na kraju će sve biti „začinjeno“ impresivnom bakljadom Funcuta.

Kao gosti Polarisa nastupit će, što je poseban kuriozitet, isto tako čuveni Pauci s Radom Koštanom, poznatim vokalom klape „Šibenik“.

 

 

Bit će to po svemu 100 posto šibenska večer, večer nostalgije i druženja na nekad kultnoj šibenskoj plaži koja i danas živi u sjećanjima mnogih generacija Šibenčana.
Kao predgrupa nastupit će šibenski bend Sigmund koji svira specifični šibenski blues i rock.

 

 

Šibenski rock and roll bend "Polaris“ danas je najstariji izvorni klasični rock and roll band (bubanj, bas i dvije gitare) u Hrvatskoj koji pola stoljeća nije promijenio postavu i repertoar.

 

Njegovi članovi su Goran Baranović Miš (bubnjevi), Zoran Košuljandić (gitara), IVan Žurić (Gitara), Davor Crnogaća (bas).
Iako nikada nije izdali oficijelni nosač zvuka grupa "Polaris" ima značajno mjesto u povijesti hrvatskog rock and rolla jer je prva u tadašnjoj državi na repertoaru imala pjesme Jimmya Hendrixa, Doorsa, Kinksa, Jasnis Joplin, ZZ top i drugih velikana iz zlatne ere ozbiljnog, naprednog rock and rolla.
Grupa "Polaris" danas je dragocjeni relikt bolje rock and roll prošlosti i pripada vrijednoj baštini novije povijesti Šibenika. Za nju je čvrsto sentimentalno vezan naraštaj Šibenčana koji je prvi počeo otkrivati svijet izvan granica socijalizma i (ne samo) kulturne diktature komunizma.

 

 

Grupa "Polaris" rodila se školskog sastava koji je počeo svirati 1964. godine. Njegovi članovi bili su Goran Baranović Miš, Luka Skelin, Davor Crnogaća, Zlatko Crnogaća i Stipe Tomičić te Martin Mojmir. Pod imenom "Polaris" i u sadašnjoj postavi Baranović - Košuljandić - Crnogaća - Žurić prvi su ples svirali 1966. godine u dvorani današnje osnovne škole Tina Ujevića. Nakon toga redovito su svirali u "Kutiću" (zgradi koja se nalazila na mjestu današnjeg Krešimirovog doma) te povremeno u hotelu "Krka" i na tvrđavi Barone, redovito pred masom šibenske mladeži koja je obožavala njihovu glazbu.
Iako su članovi "Polarisa" nakon 1971. godine imali zasebne osobne karijere, a neki od njih su nastupali i s drugim sastavima, nikada nisu prestali zajedno svirati glazbu koju vole i po kojoj su postali poznati, a u Šibeniku toliko slavni i popularni da im slava izvan rodnog grada nije ni trebala.

 

U novije vrijeme grupa "Polaris" imala je nekoliko iznimno uspješnih koncerata u Šibeniku i Zagrebu, a šibenska publika nikada ih nije prestala voljeti. Grupa "Polaris" danas je sinonim za istinski, nepatvoreni rock and roll band koji je više od pola stoljeća ostao tvrdokorno vjeran svom izvornom rockerskom svjetonazoru zbog čega uživa izniman ugled i poštovanje, a njihovi su koncerti doživljaji koji se pamte.

 

Na slavljeničkom koncertu na Martinskoj počet će i javno snimanje dokumentarnog HTV –ovog filma pod nazivom „ Kako je počeo rock and roll u Šibeniku“.

Organizitaori te šibenske večeri na Martinskoj su udruge Disco Gimnazija, Volim Šibenik i Fotopoetika, uz potporu Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika, a pokrovitelj je šibenska Pivovara 022.

 

PROGRAM:

 

20,30
Blues & rock band "Sigmund"
21,30
Slavljenički koncert slavnog šibenskog rock banda
POLARIS
feat.
RADE KOŠTAN & PAUCI
+ BAKLJADA
23,00
Starry Night
 

Iz kategorije: Kultura