Datum objave: 12. Lipanj 2018

Šibenik će za vrijeme Festivala djeteta prvi put krasiti zastavice djece iz 14 zemalja svijeta!

Šibenik će za vrijeme Festivala djeteta prvi put  krasiti zastavice djece iz 14 zemalja svijeta!
Diana Ferić
Diana Ferić

Postavljanje festivalskih zastavica kao jednog od vjesnika skorašnjeg početka 58. Međunarodnog festivala djeteta u Šibeniku započelo je jutros, a novost je da će se među njima, prvi put, naći zastavice koje su izradila djeca iz 14 zemalja svijeta. Do sada su one bile djelo ruku samo djece iz Hrvatske.

 

Zahvaljujući suradnji i angažmanu svjetske umjetničke agencije, WAG ( World Art Games), u Šibenik su stigle zastavice iz Argentine, Azerbajdžana, Finske, Indije, Izraela, Meksika, Maroka, Novog Zelanda, Norveške, Francuske, Turske, Nigerije, Austrije i Bugarske.

 

- Inače je običaj da zastavice rade djeca vrtićke dobi, no u ovom slučaju voditelji naših organizacijskih odbora u ostalim zemljama radili su s djecom različitih uzrasta. Tako su u Azerbajdžanu zastavice radili osnovnoškolci, iz Španjolske i Izraela stižu zastavice koje su radili učenici Umjetničkih škola no svi oni držali su se poznatih motiva, glava – kazala je Jasmina Paunović iz glavnog odbora WAG-a, organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj, a odborima u šezdesetak zemalja svijeta.

 

- Među našom djecom imamo i kreativce koji su izašli izvan zadanih okvira pa su Finci, na primjer, plastificirali svoje zastavice, Španjolci su iz izradili na papiru, gimnazijalci iz Austrije napravili su nešto slično – otkriva Paunović.

 

Prvi put povijesnu jezgru krasit će zastavice ne samo hrvatske djece, već i njihovih vršnjaka iz cijelog svijeta, pa i onih nešto starijih čime će predznak 'međunarodni' biti nikad jači!

Da ove zastavice s motivom glava koje asociraju na glave s katedrale svetog Jakova, nedjeljivog sadržaja grada domaćin 58. festivala, nisu puki ukras grada, dokazuje i priča iz Finske.

- Djeca su u svojim zemljama radila ne samo promociju svojih radova, zastavica već Festivala u cjelini. Evo, u Finskoj, kad su ih pakirali i slali u Hrvatsku, zbivanje je popratila jedna njihova televizijska kuća što je izvrsna promocija – naglasila je Paunović.
 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: