Datum objave: 08. Lipanj 2018

Dr.sc. Ivo Glavaš "suočio" se s mletačkim krilatim lavom sv. Marka ukradenim iz Šibenka

Dr.sc. Ivo Glavaš "suočio" se s mletačkim krilatim lavom sv. Marka  ukradenim iz Šibenka
Diana Ferić
Diana Ferić


Šibenski konzervator dr.sc Ivo Glavaš sigurno je prvi Šibenčanin koji je osobno vidio kameni reljef mletačkog krilatog lava sv. Marka koji je za prve talijanske okupacije Dalmacije ukraden s nekadašnjih šibenskih Kopnenih vrata i danas se nalazi na zgradi kompleksa pod nazivom Vittoriale degli Italiani, na mjestu na kojem je ugrađen 1925. godine. U toj zgradi je na izložbi i fotografija koja dokumentira ugradnju krilatog lava na pročelje te zgrade.

 

„Moram priznati da se, kao jedan od rijetkih Hrvata koji je posjetio to mjesto, nisam osjećao ugodno jer je to prostor gdje se slavi talijansko osvajanje naših, hrvatskih krajeva. I to posve otvoreno. Tako je u prostoru parka postavljen nekadašnji ratni brod Puglia koji je namjerno okrenut prema hrvatskoj obali Jadrana“, kaže Ivo Glavaš.

Nema nikakve sumnje da je riječ o reljefu porijeklom iz Šibenika. Talijanski znanstvenik Alberto Rizzi još 2005. u svojoj knjizi o mletačkim lavovima u Dalmaciji, napisao da je to šibenski lav odnesen za vrijeme prve talijanske okupacije.
 

 

Veliki kompleks Vittoriale degli Italiani s perivojem nalazi se u odmaralištu Gardone Riviera, na jezeru Garda na sjeveru Italije. Prostor na kojem je sagrađen kompleks, fašistički vođa Benito Mussolini poklonio je svom suparniku, pjesniku Gabriele D´Annunziju. D´Annunzio ga je pretvorio u neukusni spomenik talijanskog imperijalizma i iredentizma ili, kako je napisao jedna američki autor, fašistički lunapark.

 

U kompleksu i po zgradama su brojna kulturna dobara koja su ukradena s prostora Dalmacije, koju talijanski iredentisti i danas svojataju.

 

„ Taj reljef mletačkog krilatog lava nije renesansni već je izrađen u 17 stoljeću i treći je po kvaliteti koji je Šibenik imao i među petnaestak najvrjednijih u Dalmaciji“, ističe Ivo Glavaš.

 

Vjerojatno su male šanse da ga Šibenik dobije natrag, ali ne bi bilo naodmet da Grad Šibenik i ministarstva kulture i vanjskim poslove pokažu barem inicijativu i takvu mogućnost razmotre s talijanskom stranom. Taj reljef nije čvrsto ugrađen i lako se može demontirati, a Talijanima bi mogla ostati njegova replika.

 


Inače, Ivo Glavašje Italiji je bio na stručnom putu tijekom kojeg je posjetio novoupisane UNESCO-ve spomenike: Bergamo, Peschieru del Gardu i Palmanovu. Te su tvrđave upisane prošle godine na UNESCO-v popis zajedno sa šibenskom tvrđavom tvrđavom sv. Nikole.
Obišao je i kaštel u Bresciji u kojem se nalazi tzv. strada del soccorso koja je ista kao šibenski dvostruki bedem koji se spušta s kaštela sv. Mihovila u Dolac.
 

Iz kategorije: Kultura