Datum objave: 25. Travanj 2018

STANADI:Suvlasnica čuvene palače Gogala donirala novac za obnovu baroknog balkona

STANADI:Suvlasnica čuvene palače Gogala donirala novac za obnovu baroknog balkona
Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući programu „Stanadi“ (Starine naše divne) u kojem se već godinama obnavljaju vrijedni arhitektonski i povijesni detalji u povijesnoj jezgri Šibenika restauriran je balkon na palači Gogala na Gorici.

„Riječ je o kamenom balkonu baroknih stilskih karakteristika. Balkon ima vrlo rijetku profilaciju konzola. Nad konzolama je kamena ploča obrubljena tipičnim baroknim profilom. Ograda balkona izvedena je iz kovanog željeza u formi ispupčenih trbušastih profila što je karakteristika tipičnih željeznih ograda u vrijeme dalmatinskog baroka 17. i 18. stoljeć“, ističe Ivo Šprljan voditelj tog projekta.

 

 

Restauracija balkona je 43. projekt programa obnove arhitektonskih detalja pod nazivom STANADI pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela. Pokrovitelj obnove je gospođa Luiđa Gogala Arambasin, koja živi u Francuskoj, a izravni potomak stare obitelji Gogala koja je i vlasnik ove iznimne šibenske palače. Obitelj je i do sada nesebično ulagala u obnovu i zaštitu ove vrijedne zgrade obnovivši, između ostalog, ruševni barokni balkon prema katedrali kao i kompletno krovište palače. Radove na restauraciji balkona obavila je splitska restauratorska tvrtka KOR d.o.o. Radovi su obuhvatili čišćenje kamenih konzola i balkonske ploče, zatim sanaciju nadstrešnice balkonskih vrata kao i restauraciju balkonske željezne ograde. Pokroviteljica je tu ovu obnovu uložila 14.000.
 

Iz kategorije: Kultura