Datum objave: 29. Siječanj 2018

Jubileji:148 godina zgrade šibenskog kazališta, tada najvećeg i najljepšeg u Hrvatskoj

Jubileji:148 godina zgrade šibenskog kazališta, tada najvećeg i najljepšeg u Hrvatskoj
Diana Ferić
Diana Ferić

Tradicionalno i ove godine prigodnim programom bit će obilježen Dan šibenskog kazališta. Na današnji dan, 29. siječnja prije 148 godina svečano je otvoreno šibensko kazalište predstavom "Kip od mesa" Teobalda Ciconija u izvedbi kazališne družine La dramatica compagnia Vittorio Alfieri.
HNK u Šibeniku, pravni je sljednik Šibenskog kazališta.

Izgradnja ove lijepe barokne građevine, u to vrijeme, s petsto sjedećih mjesta, najveće i najljepše u Hrvatskoj, počela je 1864. godine, prema projektu Trogiranina Josipa Slade. Prva je to i jedina kazališna zgrada u Hrvatskoj čiju izgradnju nije financirala država, već dvadeset osmorica dioničara, građana Šibenika.
Kazalište je najprije imalo naziv Društveno kazalište / teatro sociale de Sebenico. Godine 1872. preimenovano je u Kazalište Mazzoleni, u čast najvećeg dioničara Franje Mazzolenija, Šibenčanina, opernog pjevača svjetskog glasa.

 

U početku, tijekom prvih četiriju godina, njegov repertoar činile su isključivo predstave na talijanskom jeziku, koje su izvodile brojne talijanske kazališne skupine.
Važna godina u kazališnom životu Šibenika bila je 1874. Te se godine, naime, s pozornice prvi put čula hrvatska riječ i afirmirala hrvatska drama: prvu predstavu na hrvatskom jeziku, djelo J. Subotića "Zvonimir, ban hrvatski", izvelo je putujuće Narodno kazalište Fotija Iličića.

 

Posebna vrijednost ovog hrama kulture predivan je strop, koji je, u tehnici freskoslikarstva, alegorijama oslikao tršćanski umjetnik Antun Zuccaro. Na stropu, koji je nekoliko puta restauriran (zbog više razloga: vlage, osipanja pigmenata ..., i, na koncu, zbog udara granate u bočnu stranu kazališne zgrade za vrijeme Domovinskog rata), danas se gotovo u izvornom obliku mogu vidjeti kompozicije kojima je Zuccaro ovjekovječio velike Šibenčane. Uz najpoznatijeg Šibenčanina, Fausta Vrančića, izumitelja, jezikoslovca i polihistora svjetskog glasa, na fresci se mogu vidjeti i lica drugih umjetnika i učenjaka zaslužnih za promicanje kulturnih postignuća Krešimirova grada: Antuna Vrančića, Nikole Tommasea, Martina Kolunića Rote i Andrije Medulića. Među njima je i žena, koja personificira Dalmaciju, rukom oslonjena o grb grada.

DAN ŠIBENSKOG KAZALIŠTA
/29.1.1870. - 29.1.2018./
HNK u Šibeniku, 29.1.2018. u 20 sati
Kazalište Moruzgva
"OtpisaNE"
Igraju: Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički
Redatelj: Nikola Zavišić

Atrij kazališta, 29.1.2018. u 21,30 sati
Koncert
Three Little Birds
 

Iz kategorije: Kultura