Datum objave: 26. Siječanj 2018

Izložba fotografija Ante Baranića:Od prvih Balinovih kazališnih predstava do "Ljepotice iz Leenanea"

Izložba fotografija Ante Baranića:Od prvih Balinovih kazališnih predstava do "Ljepotice iz Leenanea"
Diana Ferić
Diana Ferić

Izložbu fotografija jednog od najdugovječnijih šibenskih, ali i hrvatskih fotoreportera Ante Baranića pod nazivom "Od Centra za kulturu do HNK u Šibeniku" bit će otvorena večeras, 26.1.2018. u 19 sati u foajeu šibenskog kazališta za koje je Baranić vezan još od 1955 godine kada je bio član šibenske glumačke grupe koju je vodio poznati hrvatski glumac Ilija Ivezić. Izložba sadržava fotografija mnogih predstava koje su igrale na daskama šibenskog kazališta od vremena dok je ono bilo u sastavu Centra za kulturu do danas.

 

„Bit će izložena i jedna meni najdraža fotografija, a to je nastup Histriona na Bribirskog glavici 1979.  godine s predstavom Arheološka iskapanja u selu Dilj, ali sve druge su fotografije snimljene u kazalištu, od predstava koje je režirao Ante Balin do ovih posljednjih poput „Ljepotice iz Leenanea“, kaže Ante Baranić.

 

Fotoaparat je uzeo u ruku šezdesetih godina nakon što je izašao iz vojske, kada se fotografijom bavio od vremena do vremena. No ubrzo su primijetili njegov talent pa je postao i do danas ostao službeni fotograf Međunarodnog festivala djeteta.

 

„Prvi fotoaparat koji sam kupio bio je Praktika,a vrlo brzo sam se odlučio za Nikon. Uglavnom sam u fotografiji samouk i učio sam se po sistemu pokušaj pogreška. Puno sam radi, a na taj moj hobi trošio sam puno novaca,a najviše sam na početku fotografirao u bivšem kafiću Ante Šupuka. Tu je bilo odlično svjetlo, ma dolazilo je i nekoliko vrlo fotogeničnih mladih dama koje sam fotografirao“, prisjeća se svojih početaka Baranić kojeg osim kvalitetnih fotografija obilježava i smsisao za humor, često i na vlastiti račun.


Još uvijek honorarno radi za Slobodnu Dalmaciju, a surađivao je s brojnim novinskim redakcijama – Večernji list, Jutarnji list, Novi list, Vjesnik te brojnim tjednicima, portalima i mnogima drugima. Prije nekoliko godina izdana mu je i monografija „Promatrani promatrač“, a ima i niz antologijskih fotografija s košarkaški i nogometnih utakmica koje su se igrale u Šibeniku te drugih sportskih događaja.
 

Iz kategorije: Kultura