Datum objave: 03. Siječanj 2018

U Šibeniku zaboravljena godišnjica smrti Ive Brešana, ali projekti posvećeni Brešanu idu dalje

U Šibeniku zaboravljena godišnjica smrti Ive Brešana, ali projekti posvećeni Brešanu idu dalje
Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je godišnjica smrti najvećeg hrvatskog i jednog od najvećih europskih dramatičara Ive Brešana no, na žalost, u Šibeniku se ničim nije obilježena. Još uvijek su i samo lijepe želje načini na koji će se Šibenik odužiti tom vrhunskom književniku i intelektualcu koji je sva svoja velika djela napisao upravo u Šibeniku i do kraja života je tom gradu ostao vjeran. Zbog toga je, sigurni smo, silno tužan Brešanov prijatelj, književnik, prevoditelj, kazališni redatelj, glumac, scenarist i dramaturg Pero Mioč, ali i brojni Šibenčani koji štuju Ivu Brešana.

 

Pero Mioč je odmah nakon smrti tog velikog književnika i vrhunskog intelektualca predložio da Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku dobije njegovo ime te da se u Šibeniku, po uzoru na splitske „Marulićeve dane“ i slične manifestacije u Dubrovniku, Zagrebu, Osijeku organizira kazališni festival posvećen Ivi Brešanu pod nazivom „Brešanove svibanjske večeri“:

 

Mioč je lani inicirao književnu večer „Šibenik mjesec dana bez Ive Brešana“, koju je organizirala Gradska knjižnica i koja je bila izuzetan kulturni i društveni posvećen Ivi Brešanu kao čovjeku, filozofu i književnik i moralnoj uspravnici, kako je tada kao Mioč.

Kako doznajemo od Jakova Bilića, šibenskog glumca i vijećnika u Gradskom vijeću Grada Šibenika koji je taj projekt i predložio vijećnicima ta ideja nije zamrla, ali čeka se da se riješe složeni odnosi s bivšim zakupcem kako bi HNK Šibenik mogao preuzeti takozvanu kazališnu kavani u kojoj će biti uređena Memorijalna soba Ive Brešana s njegovim predmetima koje je njegov sin Vinko donirao Šibeniku,a koja će, prema zamisli biti popunjena interaktivnim sadržajima.

 

Mislim da bez otvaranje te sobe nema smisla organizirati prve Brešanove dane u Šibeniku jer ona treba biti kruna. Festival i književne radionice mogu se organizirati bilo gdje i bilo kada,ali ta soba nosi tu trajnu vrijednost i trajni spomen na našeg Brešana. Radimo na osmišljavanju Festivala na koji bismo doveli i jedna poljski kazališni ansambl koji je postavio „Hamleta u Mrduši Donjoj“ kako bi taj prvi festival zaista bio uzoran. Planiramo ga za početak svibnja, ali bismo željeli da do tada bude uređena i memorijalna soba Ive Brešana“, kazao nam je Jakov Bilić.

 

„Grad Šibenik traži rješenja da se trajno u njemu obilježi spomen na njegove velikane i to ne samo one suvremene poput Ive Brešana, Arsena Dedića i Vice Vukova već će to biti učinjeno i u slučaju Ante Viteza Šupuka i Fausta Vrančića“ , obećao je prije nekoliko mjeseci na sjednici Gradskog vijeća šibenski gradonačelnik Željko Burić.
 

Iz kategorije: Kultura