Datum objave: 11. Prosinac 2017

U šibenskoj knjižnici otvorena izložba "Krka u oku istraživača"

U  šibenskoj knjižnici otvorena izložba  "Krka u oku istraživača"
Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča otvorena je danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, a predstavili su je dr. sc. Drago Marguš, dr. sc. Željko Miletić i Dobrila Zvonarek, autorica izložbe.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastala je suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka. Pretendirajući biti jednim od mogućih pogleda na zadanu temu, kao što je istaknuto u predgovoru popratnoga kataloga, izložba kroz sedam zaokruženih cjelina predstavlja značaj i ljepote rijeke Krke: kroz oko etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala, suvremenog posjetitelja. Broj cjelina određen je uočavanjem simbolike broja 7, koji se smjestio u opis rijeke: sedam slapova, sedmi nacionalni park u Hrvatskoj, više od sedamdeset kilometara riječnoga toka. Posebna vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskog dvojca Maria Romulića i Dražena Stojčića.

Ustupajući značaj rijeci zvanoj Krka, izložba utjelovljuje njezin lik na način drugačiji od otprije susretanih; osim što je subjekt izložbe, postaje i medij kroz koji je moguće propustiti priču o osobama koje su u kulturološkoj povijesti ostavile traga, stoji u predgovoru kataloga izložbe, čije tekstove potpisuju Sonja Martinović i Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te dr. sc. Željko Miletić, izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastavak je suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka u okviru projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Do sada su ove dvije institucije suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama: Burnum – arheološko blago Krke, Krka – tajne podzemlja, Voda i krš – fenomeni rijeke Krke te kreiranjem virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke.

Izložba je prvi puta predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a zatim u Narodnoj knjižnici – Knin u mjesecu studenom. Nakon gostovanja u Šibeniku nastavit će svoj put gradovima uz rijeku Krku.

FOTO:ŠibenikIn
 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: