Datum objave: 28. Studeni 2017

Tony Lee King, hrvatski glasnogovornik bluesa, rođeni je Drnišanin

Tony Lee King, hrvatski glasnogovornik bluesa, rođeni je Drnišanin
Diana Ferić
Diana Ferić

Svi hvale novi, peti album „Redemption“, Tonyja Leeja Kinga odnosno Antonija Čudine koji donosi zvuk bluesa i soula, kažu kritičari, kakvog još niste čuli. Mnogi će za njega, onako na prvu, reći da zvuči kao da nije s ovih prostora,a ono što je nama posebno zanimljovo jest da je on rođeni Drnišanin koji je, nakon što ih je ostavio otac otišao živjeti u inozemstvo s majkom koja je krenula trbuhom za kruhom. Kada ga se spominje svi govore o tomu da je ili Velikogoričanin ili da potječe iz Dalmatinske zagore, a malo tko zna da je rođen u Drnišu.

Tony Lee King - zabavljač, umjetnik, pjevač već 20 godina s iskustvom na pozornicama, kao izvrstan šoumen i jedinstven tekstopisac. Zagrebački ulični blueser, što je samo djelomično točno i bitno, jer, iako je Tony godine proveo svirajući po ulicama (u Italiji, a nešto malo i u Engleskoj, Francuskoj...), izdao je 4 albuma, svirao s najpoznatijim našim i svjetskim glazbenicima, bio gotovo 'kućni band' u klubu Boška Petrovića...

O njegovim svjetskim glazbenim utjecajima i životnoj priči dala bi se napisati knjiga. Još 2000. godine, u vrijeme kada je bio zvijezda B.P. Cluba i kada je izišao njegov prvi studijski album "All Alone" snimljen u Londonu, pokojni Dražen Vrdoljak proglašava ga 'hrvatskim glasnogovornikom bluesa', piše 24 sata.
Taj karizmatični glazbenik, odrastao na ulicama i u klubovima europskih metropola tragajući za istinskom ljubavi, bluesom, tijekom svoje dugogodišnje glazbene karijere surađivao je s mnogim poznatim glazbenicima kao što su saksofonist James Thompson (Zucchero, Jestofunk), britanski slide gitarist Michael Messer, a tekstove za njegove pjesme pisala je i Fabrizia Cerciello (danas glavna menadžerica Laure Pausini).

 

Susret Tonyja Leeja Kinga s ponajboljim britanskim slide gitaristom Michaelom Messerom na Kastav Blues Festivalu inspirirao je britanskog umjetnika do te mjere da je ponudio suradnju i pozvao Tonyja u London na snimanje albuma u jednom od najboljih studija s probranim glazbenim profesionalcima.
Nakon predstavljanja Hrvatske na International Blues Challengeu u Memphisu i odličnih reakcija američke publike, Tony odlazi u London gdje radi na albumu s ekipom vrhunskih glazbenika, izvornih Britanaca, kojima je glazba život i koji rade s najvećim imenima na današnjoj svjetskoj glazbenoj sceni. Oni, oduševljeni glazbenim izričajem i općenito porukom koju pjesme nose u sebi, sudjeluju u stvaranju albuma Redemption s punom predanošću, što se pri slušanju zaista može osjetiti.
Album je snimljen u listopadu 2016. u londonskom studiju Leif Storm Studio u produkciji Richarda Causona, vrhunskog studijskog glazbenika koji je surađivao s Ethanom Johnsom, Tomom Jonesom, Kings Of Leon i drugim poznatim glazbenicima.

 

Na albumu su uz Tonyja Leeja Kinga (gitara i vokal) i gitarskog inovatora i producenta Michaela Messera, sudjelovali ponajbolji britanski glazbenici: bas gitarist Matt Round (James Morrison, Robie Williams), jazz-rock violinist Ric Sanders (Fairport Convention, Soft Machine, Albion Band), fingerstyle gitarist Michael Watts (Too Many People), ritam gitarist Nicolaj Bloch, bubnjar Simon Price (Michael Messer) te Lucy Zirins sve poznatija engleska kantautorica koja je otpjevala prateće vokale.
Slijedom ovakve suradnje album ima velik potencijal za uspjeh na europskom glazbenom tržištu, za što su zadužene tri europske promotorske agencije, a u izdanju Blue Life Records bit će dostupan u CD i online obliku krajem studenog 2017.. Nakon prvog singla 'Can't Go On' kojeg je Tony napisao još s 20 godina na londonskom željezničkom kolodvoru Victoria, 23. listopada objavljen je i drugi singl 'Too many People', za koji je na zagrebačkom Štrosu snimljen i video spot. Oba singla dostupna su u digitalnoj distribuciji.

 

Prije velike svjetske premijere u Londonu 2018. godine, nastupa na ILMC 2018 (International Live Music Conference) te hrvatske i svjetske turneje, ovaj živopisni glazbenik pretpremijerno će predstaviti album Redemption domaćoj publici 29.11.2017. godine na koncertnoj promociji u Kaptol Boutique Cinema & Baru, kojoj će prisustvovati najznačajnija imena iz kulturno-umjetničkog života Hrvatske, prenosimo iz 24 sata.
 

Iz kategorije: Kultura