Datum objave: 07. Studeni 2017

Šibenčani podržali Šibenčane:Kad Šibenčani izlažu u Mimari onda je to vrhunski kulturni događaj

Šibenčani podržali Šibenčane:Kad Šibenčani izlažu u Mimari onda je to vrhunski kulturni događaj
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik se svim čulima mogao osjetiti na otvaranju izložbe radova članova šibenske likovne grupe „Grupa 9“ koja je postavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu. Uživajući u umjetničkim djelima Šibenčana uz smokve i bajame iz Donjega polja te šibensku travaricu, vino i prošek mnogi su se zaustavili na tom kulturnom događanju. „Zapravo, bilo je baš dobro“, kažu oni koji su mu nazočili podržavajući to što ta izložba promovira Šibenčane i Šibenik u Zagrebu, a među njima su bili brojni Šibennčani koji žive u  Zagrebu, ali i drugi ljubitelji umjetnosti i Šibenika.

 


Grupa 9 osnovana je 2008. kada su imali 9 članova, ali se taj broj do danas povećao na 13. Riječ je o likovnjacima koji su čvrsto povezani sa Šibenikom i područjem koje mu gravitira, ali žive i i rade rasuti po Hrvatskoj od Šibenika, Murtera, Vodica, Drniša, Zagreba pa čak do Londona. To su: Ante Bergam Momin, Nada Bogdanović, Ivo Branica, Boris Čelar, Predrag Jokić, Duje Kodžoman, Lana Martinović Čala, Kristina Mihoković Petrov, Vladimir Mihoković Miha, Ines Orošnjak, Silvija Sunara, Marin Štokić i Dario Vukorepa.

Te vrlo raznorodne i raznolike radove u Mimari su postavili Predrag Jokić, predsjednik i Boris Čelar, tajnik Udruge i postigli smirenu ujednačenu likovnu cjelinu u ne baš lako „savladivom“ izložbenom prostoru. U predgovoru katalogu Zdenka Bilušić, između ostaloga, kaže: „Od intimnih tema prema aktivizmu, od interijera do eksterijera, od mrtve prirode prema životu, od predmetnog do gotovo nepredmetnog izričaja, od uhodanih tokova oprobanog likovnog jezika do eksperimenta, put je rasta i razvoja Grupe 9 i dokaz upornosti i kontinuiteta ideje koja nije, poput velike većine sličnih udruga utonula u klasičnu i ujednačenu repetitivnost ili jednostavno nestala, već se je uspjela othrvati i eto, traje i traje, izazovima usprkos, ili baš zbog njih.

U Mimari se okupilo brojno društvo, bilo zbog toga što su u radoznali ljubitelji likovnosti ili zato što su kao Šibenčani u Zagrebu došli podržati Šibenčane iz Šibenika,ili zato što su jedno i drugo. Takav posjetitelj je bio i državni tajnik u Ministarstvu kulture dr.sc. Ivica Poljičak, još jedan „Šibenčanin na privremenom radu u Zagrebu“,kako ga je Predrag Jokić pozdravio citirajući Arsena. Tu su bili i slikari Frane Radak i Andrija Girardi, neizbježni šibenski kulturnjak Pave Roca, Grozdana Cvitan i Živana Morić, likovna pedagoginja Mira Dulčić i puno jadrijaša. Čak su sestre Orošnjak doputovale iz Londona, došao je i naš proslavljeni violinist Tonko Ninić koji puno,ali tajno slika za svoj gušt i mnogi drugi koji su usprkos velikoj kiši koja je u Zagrebu padala na dan otvaranja izložbe stigli i podržali Grupu

 

Izložbu je najavila  Ana Hoić, PR Muzeja Mimara. Prisutne je pozdravila ravnateljica Muzeja mr.sc. Lada Ratković Bukovčan, a predsjednik Grupe 9 Predrag Jokić predstavio je Grupu i iskreno zahvalio „posadi“ Mimare na profesionalnosti i dočeku „s puno srca“ i kolegijalne pomoći.

 

Pokrovitelji izložbe Grupe 9 su Turistička zajednica grada Šibenika, Vinarija „Vinoplod“ d.d. Šibenik i Grad Šibenik.

FOTO: Danijel Ferić

Iz kategorije: Kultura