Datum objave: 06. Studeni 2017

U NSB-u velika izložba posvećena Šibenčaninu Faustu Vrančiću i njegovim izumima 400 godina poslije

U NSB-u velika izložba posvećena Šibenčaninu Faustu Vrančiću i njegovim izumima 400 godina poslije
Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom obilježavanja 400. obljetnice od kada je objavljeno djelo 'Machinae novae' Fausta Vrančića, istaknutoga hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, 10. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorit će se izložba 'Machinae novae – 400 godina poslije', prenismo s tportala.

Machinae novae jedno je od najvažnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. Na 49 bakrotisaka Vrančić je donio 56 izuma i tehničkih konstrukcija, a među njima i nekoliko tuđih projekata, za koje je smatrao da se uklapaju u njegovo djelo ili da će mu poslužiti kao nadahnuće za druge savršenije izume.

 

Izvorni se primjerak ove knjige, osim u Vrančićevu rodnom Šibeniku, čuva i u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i upravo je to i bio povod Knjižnici da u svojem prostoru organizira ovu izložbu te na taj način podsjeti na kapitalno djelo hrvatske, ali i svjetske renesanse. Partneri su pri ostvarenju ove izložbe Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Memorijalni centar Faust Vrančić, Tehnički muzej 'Nikola Tesla', Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' Šibenik te Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Izvornik djela Machinae novae izložit će samo prilikom svečanog otvaranja izložbe, a njegov vjerodostojni pretisak te njegovu digitaliziranu inačicu, možete pogledati u središnjem prostoru ove izložbe. Pretisak je također dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, dok je digitalizirana inačica dio mrežne stranice Digitalizirana baština koju čini izbor najvrjednijih djela iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prenesenih u digitalni oblik.
U središnjem prostoru nalazi se i cjelokupan postav izložbe Tehničkog muzeja 'Nikola Tesla' posvećene djelu Machinae novae, a koja je tijekom svibnja 2015. bila postavljena u sklopu Festivala znanosti, održanoga u Muzeju.

 

Do središnjega dijela izložbe kroz podne grafike vodi kronološka traka koja s razdobljima u životu i radu Fausta Vrančića povezuje staru i vrijednu građu iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima osmislila je niz popratnih događanja sa željom da se na najslikovitiji način, koristeći sve prednosti moderne tehnologije i multimedije, dočaraju prije svega Vrančićevi nacrti iz djela Machinae novae, a potom i njegov životni put koji odiše renesansnim duhom.

 

Osim ove fizičke, u pripremi je i virtualna izložba koja će popratiti Vrančićev životni i profesionalni vijek, s naglaskom na djelo Machinae novae
Za ostvarenje ovoga programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a prilikom prijave na njihov natječaj značajnih svjetskih obljetnica 2014. – 2015. Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
 

 

Popratna događanja
U Velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bit će izložena maketa padobranca izrađena na temelju nacrta Homo volansa objavljenoga u djelu Machinae novae. Pored toga zainteresirani će moći zaigrati videoigru osmišljenu u Memorijalnome centru Faust Vrančić, a bit će postavljena i suvenirnica.
U Malom predvorju NSK u Zagrebu četvrtkom u podne vas očekuju zanimljiva predavanja i projekcije dokumentarnog filma. Predavanje 'Machinae novae – 400 godina poslije' koje će održati dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na rasporedu je 12. studenog. Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' Šibenik, 19. studenog održat će predavanje 'Vrančić – leteći čovjek', a 26. studenog na rasporedu je projekcija četverodijelnoga dokumentarnog serijala o životu i radu Fausta Vrančića 'San o strojevima' te razgovor s autorom serijala Nenadom Obrenovićem.
Posljednjega dana izložbe, u ponedjeljak 30. studenog, dr. sc. Hrvoje Stančić, izv. prof., predstojnik Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će predavanje '3D tehnologije u komuniciranju baštine – primjer Machinae novae'
Tehnički muzej 'Nikola Tesla' organizira radionice 'Homo volans – Leteći čovjek'. Radionice će se održavati u predvorju velike izložbene dvorane Tehničkog muzeja 'Nikola Tesla', utorkom i petkom od 10 do 12 sati (13., 17., 20., 24. i 27. studenog 2015.). Autori i voditelji edukativnoga programa su Ivan Halić i Katarina Ivanišin Kardum. Radionice su primjerene učenicima nižih razreda osnovne škole, najveći broj sudionika je 20. Sudjelovanje u radionicama se ne naplaćuje ali je potrebna prethodna najava telefonom na broj 01/488 1626 ili na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Iz kategorije: Kultura