Datum objave: 17. Listopad 2017

Zdenka Bilušić izložila svoje male "homo volanse" u antikvarijatu Brala u Zagrebu

Zdenka Bilušić izložila svoje male "homo volanse" u antikvarijatu Brala u Zagrebu
Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba malih "homo volansa“ Fausta Vrančića - kaširanih padobranaca koji na koncima vise ispod svojih padobrana - prepariranih starih knjiga iz otpisa šibenske gradske knjižnice, autorice Zdenke Bilušić, akademske slikarice i voditeljice Centra za vizualnu kulturu Gradske knjižnice Jurja Šižgorića otvorena je u poznatom zagrebačkom antikvarijatu Brala u Dežmanovom prolazu i to u povodu 400,. godišnjice smrti Fausta Vrančića i 27. godišnjice djelovanja tog antikvarijata. „Riječ je o antikvarijatu s kojim naša knjižnica već dugo surađuje i koji nas opskrbljuje s vrijednim starim knjigama“, kaže Zdenka Bilušić.

Zdenkina instalacija predstavlja Fausta - letećeg čovjeka čini ju 21 padobranac koji visi na otvorenim knjigama, i svojevrsni je hommage Faustu Vrančiću.

Vijest nije samo gostovanje te šibenske izložbe u metropoli već i činjenica da Zdenka Bilušić, kao spiritus movens brojnih izložaba koje uvijek otvara u Gradskoj knjižnici, od vremena dočeka da netko otvori i njezinu izložbu i to, ovog puta u metropoli, a sudeći po uzvanicima to je pravi društveni događaj. O izložbi je govorila, također Šibenčanka i dugogodišnja suradnica MDF-a Grozdana Cvitan,a otvorio ju je akademik Josip Bratulić. Nisu izostali ni mnogi zagrebački Šibenčani i prijatelji Šibenika i MDF-a te Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture s privremenom adresom u Zagrebu.

"U lijepom minijaturnom prostoru za knjigoljupce oko stropne lampe lete Vrančići – padobranci, a ispunili su i cijeli prostor uličnog izloga antikvarijata. Poznati i cijenjeni antikvar Šime Brala obilježava ove godine 28 godina opstanka u ovoj teškoj i neprofitnoj djelatnosti, a znanost i Šibenik slave 400 godina od smrti Fausta Vrančića. Pa je i ovaj mali događaj zapravo rezultat suradnje gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ i čuvara knjige - obitalji Brala.

U pohvalu izumitelju, pisanoj riječi i umjetnosti okupio se priličan broj zainteresiranih, od kojih polovica nije ni mogla ući u interijer. I upravo stoga činilo se da je tu negdje i Milivoj Zenić, renesansni duh koji je stalno spajao egzaktne i humanističke znanosti. Zatekla se tu i njegova Nada i unučić, sestra Živana Morić, neki suradnici iz NSK i dr. Pozdravnu riječ okupljenima uputio je Brala mlađi, a Grozdana Cvitan je uz ostalo, duhovito prokomentirala da joj ni danas nije jasno kako je Vrančić zamislio, odakle on to misli skakati.

Ovo događanje nije moglo proći bez tandema „knjiških moljaca“ Mladena Kušeca i akademika Josipa Bratulića. Kušec je snimao svaku izgovorenu riječ, a Bratulić sipao komentare i asocijacije iz svojeg golemog eruditskog hard-diska. Sigurno je da će se sve to naći u nekoj od njihovih zajedničkih radio emisija. I gospodin Brala se obratio svima prisutnima jer se lagano povlači i posao prepušta svojoj kćeri i sinu, ali je zato bio beskrajno pažljiv i srdačan domaćin", napisala je o toj izložni naša izvjestiteljica Nada Bogradović.
 


 

Iz kategorije: Kultura