Datum objave: 10. Listopad 2017

HNK u Šibeniku postavlja ove kazališne sezone Brešanov "Kako je počeo rat na mom otoku"

HNK u Šibeniku postavlja ove kazališne sezone Brešanov "Kako je počeo rat na mom otoku"
Diana Ferić
Diana Ferić

Jedna od tri premijere koje u ovoj kazališnoj sezoni priprema HNK Šibenik je praizvedba predstave „Kako je počeo rat na mom otoku“ koja će biti postavljena prema scenariju istoimenog filma Ive i Vinka Brešana koji je postigao rekordnu gledanost u Hrvatskoj.

 

„To je prvi put u Hrvatskoj da se jedna kazališna predstava radi prema filmskom scenariju. Pričali smo s nekoliko redatelja i ponudili im da to naprave i na kraju je izbor pao na Dražena Ferenčinu s kojim imamo odlično iskustvo. Vinko Brešan je bio oduševljen tom idejom da se napravi predstava po njegovom filmu. Kazao mi je da on odavno govori da je to komad i za kazalište. Ponudili smo mu da on bude redatelj no on je to odmah odbio kazavši da je tu priču jednom režirao i da sada želi samo u njoj uživati“, istaknula je Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog kazališta na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovoseznski repertoar. Istaknula je kako je predstava još u ideji, a neka kazališta već nude da se s njom kod njih gostiju.

 

Prvi put će šibensko kazalište raditi i jednu ambijentalnu predstavu i to „ Trag tvoje krvi u snijegu“ koju će prema dvjeama novelama Gabriela Garcie Marqueza režirati Ivan Miladinov. „Ta je predstava iskorak u našem dosadašnjem radu jer će biti izvedena na otvorenom prostoru tako da prvi put nećemo biti ograničeni tehničkim uvetima našeg teatra“, objasnila je Maja Trlaja.

 

Treća premijera je „Molly Sweeney“ koja je kooprodukcija između HNK Šibenika i Umjetničke akademije u Splitu. Režirat će je poznata splitska glumica i profesorica na tamošnjoj akademiji Bruna bebić, a namijenjena je prvenstveno mlađoj publici kojoj se, prema riječima ravnateljice Trlaja, šibenskog kazalište sve više otvara.

Prva premijera, Molly Sweeny“ bit će izvedena u siječnju ili veljači 2018. godine, Kako je počeo rat na mom otoku će šibenska publika vidjeti u travnju, a Trag tvoje krvi u snijegu u svibnju iduće godine. Trlaja je istaknula kako prvi put nisu robovali rokovima za premiejrne izvedbe i kako su se prilagodili autorima predstava.

Maja Trlaja je kazala i kako su nastojali šibenskoj publici ponuditi zahtjevne  i moderne kazališne komade  kojima je ona dorasla.

Željko Koloper Keke, producentr šibenskog kazališta predstavio je cijelo repertoarnu sezonu u kojoj će biti 17 gostujućih predstava za odrasle i pet predstava za djecu i srednjoškolce.

Maja Tralaja izrazila je danas zadovoljstvo što će predstava Ljepotice iz Leenanea" šibenskog HNK sutra otvoriti Gavelline večeri u Zagrebu što je, ocijenila je, priznanje njihovu radu i kvaliteti.
 

Iz kategorije: Kultura