Datum objave: 06. Listopad 2017

Humanitarna izvedba "Gubec bega" šibenskog Kola i Simfonijskog orkestra oružanih snaga u Vatroslavu Lisinskom

Humanitarna izvedba "Gubec bega" šibenskog Kola i Simfonijskog orkestra oružanih snaga u Vatroslavu Lisinskom
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko pjevačko društvo Kolo s gostima solistima i svojim već stalnim suradnicima Simfonijskim orkestrom oružanih snaga Republike Hrvatske, pod ravnanjem maestra Miroslava Vukovojca – Dugana nastupit će s rock operom Gubec beg u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u nedjelju 8. listopada, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Udruzi Kamenčići koja u Šibensko – kninskoj županiji skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama.

 

Prvi su put tu kultnu rock operu izveli 29. rujna na tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku.

 

„Ja sam odrastao u Zagrebu pored kazališta Komedije i obožava sam sve njihove predstave, a li Gubec beg mi je bio pojam. Sjećam se maestralnih izvedbi Josipe Lisac, Radojke Šverko i neponovljivog Branka Blaće. Zbog toga sam vrlo sretan što smo se upustili i izvedbu tog glazbenog djela. Mi ne pretendiramo da ćemo u tomu biti jednaki kao Komedija. Nas zanima u prvom redu glazbena strana te priče“, ističe maestro Vukovojac – Dugan.

Solisti Gubec bega su članovi ansambla kazališta Komedija i članovi Simfonijskog orkestra HRM –a.Adalbert Turner je Matija Gubec, u ulozi starca Jurka pojavljuje se Franjo Vinković, Jana je Barbara Suhodolčan, Đuru Mogaića glumi Damir Matić, Ivan Androić ima dvije uloge i to obojice negativaca Franje Takyja i fiškala Šimuna Drmačića, a Jakon Košćina je utjelovio Petra Bošnjaka i Andriju Pasaneca. Velika je uloga i šibenskog pjevačkog društva Kolo koji su se za Gubec bega dugo pripremali pod ravnanjem svog zborovođe Ive Lise.

Ulaznica za zagrebački koncert stoji svega 25 kuna, a svi izvođači su, kako kažu, presretni što će pomoći šibenskim „Kamenčićima“.

 

Riječ je o antologijskom djelu Ivice Krajača i Karla Metikoša za koje je orkestraciju radio još jedan glazbeni velikan, Miljenko Prohaska. Ta je opera prvi puta izvedena 5. ožujka 1975. godine u Lisinskom, a nakon toga je uslijedilo stotine izvedbi.  To je najgledanija predstava kazališta "Komedija". Arije iz nje  su veliku popularnost, u prvom redu “Ave Maria”, jedinstvena obrada tog latinskog teksta u nas. Opera je pisana po predlošku Šenoine “Seljačke bune” i bavi se povijesnim događajem iz 1573. godine, ustankom kmetova pod vodstvom Matije Gupca, ali u melodičkom izrazu i ritmovima žanra označenog kao “rock-opera”.
 

Iz kategorije: Kultura