Datum objave: 22. Rujan 2017

"Kultna posuda" Omera Raka u Šibeniku:Triler, erotika,fantastika i povijest - sve u jednom

"Kultna posuda" Omera Raka u Šibeniku:Triler, erotika,fantastika i povijest - sve u jednom
Diana Ferić
Diana Ferić

Kultna posuda, roman jednog od najboljih suvremenih stilista i poznavatelja kultnoga i okultnoga Šibenčanina Omera Raka predstavljena je večeras u Muzeju Grada Šibenika i to ciljano upravo na tom mjestu na kojem je izložena upravo ta prapovijesna četveronožna kultna posuda, danilski Riton na kojem Rak gradi svoj roman. Osim autora o knjizi su govorili Seid Serdarević, vlasnik i direktor izdavačke kuće Fraktura i dr.sc. Dragan Zlatović kojeg s autorom veže dugogodišnje prijateljstvo.

 

Serdarević je podsjetio da je to drugi roman Omera Raka. prvi je bio Arkana Fausta Vrančića. Treći je već napisan, a govori o šibenskim vješticama, majci i kćeri koje su bile spaljene u Šibeniku i to je bilo uopće prvo spaljivanje vještica na ovim prostorima.
U djelima Omera Rak, rođenog Šibenčanina, ključnu ulogu imaju upravo stvari i ličnosti vezane za šibenski kraj. U njima povezuje prošlost i sadašnjost svojom, kako je kazao Serdarević nemjerljivom erudicijom i rijetko viđenom spisateljskom vještinom čime, kazao je Serdarević, postaje jednim od najvećih šibenskim mislilaca.

Njegov roman Kultna posuda ne može se žanrovski odrediti jer je to triler u kojem se miješaju važne arheološke tajne, mistika, fantastika i erotika. Suvremena i s ugrađenim elementima fantastike radnja je romana izravno povezana s okultnom obrednom ulogom koja se pripisuje tzv. danilskom ritonu, prapovijesnoj četveronožnoj kultnoj posudi od pečene gline, otkopanoj 1951. godine u Danilu, arheološkom nalazištu nedaleko od Šibenika. Ona simbolizira žensku snagu koja je u prethistorijskom matrijarhatu bila nadmoćna, a nije nemoguće da se vrati vrijeme dominacije te ženske energije. Glavni likovi su njemački arheolog Brandt koji je hermafrodit i koji iz Muzeja iz kultnih razloga ukrade tu posudu. Istodobno, opčinjen je prelijepom djevojkom Mijom s kojom je u sado - mazo odnosu.

Dragan Zlatović je podsjetio na dramska djela Omera Raka koja su nagrađena, ali, na žalost nisu uprizorena – Pupak od svita i Sablasni šešir te Malo, veliko, kvrgavo drvce, predstavu za djecu koja je postavljena na daskama šibenskog kazališta prije nekoliko godina. Zlatović je naglasio i kako Rak vješto u svojim romanima spaja tu grezu i suptilnu stranu šibenskog mentaliteta.

 

Govoreći o svom odnosu prema rodnom gradu Omer Rak je naglasio kako u Šibeniku nalazi sve za svoje stvaralaštvo i kako je to „mali otvor kroz koji promatra pučinu“. „Sve stvari u Šibeniku koliko god izgledale male i nevažne istodobno imaju i svjetsku važnost. Iz tog spoja grubosti i suptilnosti koje krase Šibenčane i ja crpim svoju poetiku“, istaknuo je autor.

 

 

Na promociji njegovog romana bilo je dosta njegovih školskih kolega kojima je, s posebnom radošću, potpisao svoj novi roman.

 


O autoru:

Rođen u Šibeniku 1957. godine; diplomirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Radio je kao kolumnist-vanjski suradnik Vjesnika, Večernjeg lista, Novog lista, Glasa Istre, Lidera kao i nekih drugih specijaliziranih publikacija. Piše eseje, novinske osvrte i komentare o kulturi, bioetici, medijima i znanosti i, općenito, o suvremenim društvenim fenomenima. Napisao je nekoliko radio i kazališnih dramskih tekstova koji su nagrađeni, emitirani i uprizoreni; pasionirani je istraživač prapovijesnog simbolizma. Nakon višegodišnjeg istraživanja objavio je knjigu "Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika", studiju o neolitičkom simbolizmu, koja je nakon hrvatskog izdanja prevedena na engleski jezik i objavljena u Velikoj Britaniji u Oxbow Booksu u Oxfordu, jednoj od najpoznatijih svjetskih nakladničkih kuća za teme iz arheologije.
U izdanju zaprešićke Frakture objavio je 2014. roman o Faustu Vrančiću "Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina".
 

Iz kategorije: Kultura