Datum objave: 22. Rujan 2017

Ne propustite sutra otvaranja izložbe o djeci i MDF-u u Domovinskom ratu

Ne propustite sutra otvaranja izložbe o djeci i MDF-u u Domovinskom ratu
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski Međunarodni dječji festival, sasvim sigurno, jedina je međunarodna manifestacija koja se kontinuirano održavala i u ratu, doslovno na prvoj crti obrane i pod granatama. Kako bi se njegovao trajni spomen i kako bi se to stalno naglašavalo Udruga Volim Šibenik uz potporu Grada Šibenika i Državnog arhiva u Šibeniku postavila je izložbu pod nazivom „Djeca i MDF u Domovinskom ratu“ koja će biti otvorena sutra u 11 sati u Gradskoj knjižnici Šibeniku.


Izložba fotografija „Djeca i Međunarodni dječji festival u Domovinskom ratu“ koju u sklopu programa obilježavanja 26. obljetnice Rujanske bitke za Šibenik u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku, organizira Udruga „Volim Šibenik“ nastala je od manjeg dijela fundusa digitaliziranih negativa koji su pronađeni tijekom 2017. godine i na njoj su izložene mnoge do sada neviđene fotografije.

 

Negative je prikupila, digitalizirala i obradila Udruga „Volim Šibenik“ u sklopu svog programa „Baština Domovinskog rata“ i projekta „Šibeniče, ti si stina“ koji se počeo ostvarivati prošle godine. Izložba „Djeca i MDF u Domovinskom ratu“ treća je tematska izložba priređena u sklopu tog projekta. Prva je bila izložba „Šibeniče, ti si stina – 25. obljetnica bitke za Šibenik“, a druga „Vodice u Domovinskom ratu“.

 

„Djeca i MDF u Domovinskom ratu“ pregled je dramatične opstojnosti šibenskog dječjeg festivala u teškim ratnim okolnostima kada je ne samo opstao nego i zadržao svoj međunarodni karakter. To ratno razdoblje festivala od 1991. do 1995. godine prikazano je kronološki u 60 fotografija, a ilustrirano je ratnim sudbinama djece Šibenika, Skradina, Vodica, Bićina i Dubravica.

 

Izložene fotografije izabrane su između oko 2400 snimaka s oko 80 crno – bijelih filmova koji su pronađeni na takvim mjestima da se može smatrati kako su bili bačeni u smeće. Autor većine pronađenih fotografija je legendarni šibenski fotograf Ante Baranić. Osim crno – bijelih filmova za koje se nedvojbeno zna da su njegovo autorsko djelo, pronađeni su i kolor filmovi fotografkinje Giacinte Mattiazzi s dragocjenim fotografijama MDF-a 1992. godine. Osim toga izložba je upotpunjena fotografijama iz nedavno digitaliziranog fundusa ratnih fotografija Radovana Gogera, zatim s nekoliko digitaliziranih fotografija foto reportera „Šibenskog lista“ Vilsona Polića i fotoreportera „Slobodne Dalmacije“ Darija Perkovića te fotografijama iz fundusa ratnih fotografija novinara i ratnog izvjestitelja Stanka Ferića.

 

Izložba će biti otvorena u subotu 23. rujna 2017. godine u 11 sati, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Otvorit će je Paško Bubalo, prvi demokratski izabrani predsjednik Skupštine općine Šibenik i šibenski župan, predsjednik Festivalskog vijeća u Domovinskom ratu.

 

Na otvaranju izložbe na dramatične ratne godine festivala podsjetiti će Ante Pulić, direktor šibenskog kazališta i MDF-a u Domovinskom ratu, a s posebnim povodom gosti otvaranja izložbe biti će predstavnici Zbora ratnog zapovjedništva 113. brigade ZNG / HV od njenog osnutka 19. lipnja 1991. do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine predvođeni zapovjednicima, brigadnim generalom i njenim prvim ratnim zapovjednikom Matom Vidukom, brigadnim generalom Ivanom Bačićem i načelnikom stožera brigadirom Duškom Krnićem.

 

Svi pronađeni negativi kao i njihove digitalne kopije biti će pohranjeni u Državnom arhivu u Šibeniku kao i izložene fotografije koje će biti na raspolaganju šibenskim institucijama, udrugama i školama kao svojevrsna mobilna izložba ukoliko je budu u posebnim prigodama željeli postaviti u drugim hrvatskim gradovima ili inozemstvu.

 

Iz kategorije: Kultura